Zapisz się do newslettera!
Promocje
BIO ZAKWAS JURAJSKI Z KISZONYCH  OGÓRKÓW  zestaw 10 x 250 ml
BIO ZAKWAS JURAJSKI Z KISZONYCH OGÓRKÓW zestaw 10 x 250 ml

34,90 zł

Cena regularna: 74,90 zł

Najniższa cena: 74,90 zł
szt.
Świeże Medjool BIO - 2,5 kg +280 g GRATIS
Świeże Medjool BIO - 2,5 kg +280 g GRATIS

259,00 zł

Cena regularna: 296,80 zł

Najniższa cena: 272,70 zł
szt.
Świeże Medjool BIO - 1,4 kg +120 g GRATIS
Świeże Medjool BIO - 1,4 kg +120 g GRATIS

159,00 zł

Cena regularna: 179,70 zł

Najniższa cena: 165,70 zł
szt.
Zestaw wzmacniający BIO ORGANIC
Zestaw wzmacniający BIO ORGANIC

55,90 zł

Cena regularna: 76,90 zł

Najniższa cena: 76,90 zł
szt.
Daktyle – właściwości i wartości odżywcze 0
Daktyle – właściwości i wartości odżywcze

Bez wątpienia należą do najzdrowszych owoców na świecie – świeże daktyle odmiany Medjool Bio. Jakie właściwości kryją świeże owoce Medjool, które w 95% uprawiane są wyłącznie wzdłuż rzeki Jordan? Odpowiadamy na pytanie, czy świeże daktyle są zdrowe oraz wskazujemy wartości odżywcze, które sprawiają, że cenią je nie tylko sportowcy, ale także osoby dbające o prawidłową dietę. Sprawdzamy również, czy trzy świeże daktyle Medjool dziennie wystarczą, aby odczuć dobroczynne właściwości tych owoców. 

Ekologiczne daktyle Medjool – wartości odżywcze

Wartość odżywcza informuje o stopniu, w jaki dany produkt pokrywa zapotrzebowanie organizmu w zakresie metabolizmu. Daktyle Medjool charakteryzują właściwości, dzięki którym otrzymujesz niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania. Stanowią doskonałe źródło potasu pobudzającego wydzielanie insuliny oraz odpowiedzialnego za pracę mięśni i regulację gospodarki wodnej. Świeże daktyle Medjool stanowią cenne źródło błonnika oraz kwasu foliowego. To między innymi z tego względu daktyle cieszą się taką popularnością wśród sportowców, którzy muszą spożywać produkty spożywcze szybko uzupełniające braki energetyczne. Podsumowując:

  • daktyle Medjool Bio to wartości odżywcze, których próżno szukać w takich słodyczach jak batony, czy wafelki, co plasuje daktyle w czołówce kategorii zdrowych przekąsek,
  • wysokie stężenie polifenoli o działaniu przeciwutleniającym odpowiada za hamowanie procesu powstawania wolnych rodników,
  • świeże daktyle Medjool dostarczają dwa razy więcej potasu niż banany słynące przecież z jego dużej zawartości,
  • 100 g daktyli zaspokaja aż 14% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • owoce w naturalny sposób obniżają poziom cholesterolu, a wszystko, dzięki wysokiej zawartości błonnika – to również doskonały sposób na przyspieszenie pracy jelit,
  • świeże daktyle Medjool Bio posiadają niski indeks glikemiczny (43-54 IG),
  • daktyle to witaminy A, B2, B3, B5, B6 oraz K, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym układu nerwowego.

Jeżeli do tej pory w Twojej głowie pojawiały się wątpliwości, czy daktyle są zdrowe i mają witaminy, teraz możesz o nich zapomnieć – świeże daktyle Medjool Bio stanowią smaczną alternatywę dla słodyczy pełnych rafinowanego cukru oraz oleju palmowego. Dzięki temu bez obaw możesz sięgnąć po słodką przekąskę w ciągu dnia. 

Daktyle świeże czy suszone – co wybrać?

Znane są dobroczynne właściwości daktyli, ale bardzo często trudno ustalić, do której wersji się odnoszą – owoców suszonych czy świeżych. Najczęściej owoce suszone poddaje obróbce termicznej i chemicznej. Problem z suszonymi daktylami uprawianymi konwencjonalnie polega na tym, że są rosną, dzięki wykorzystaniu pestycydów, Co więcej, suszenie powoduje, że indeks glikemiczny daktyli jest porównywalny z indeksem glikemicznym białego cukru. To z kolei sprawia, że znacznie lepszą przekąską są daktyle świeże odmiany Medjool. Są nie tylko zdrowsze, ale co najważniejsze – mają znacznie więcej smaku, są wyjątkowo kremowe i miękkie. 

Popularne odmiany daktyli

Na świecie uprawia się ponad 400 odmian daktyli, natomiast przeciętny Europejczyk jest w stanie odróżnić 10-15 odmian. Właściwości daktyli różnią się właśnie ze względu na odmianę, dlatego warto mieć świadomość, którą z nich się spożywa. Standardowo stosuje się podział daktyli uwzględniający stopień miękkości (miękkie, półtwarde i twarde). Do najpopularniejszych odmian należą:

  • Medjool – wyjątkowo duże i miękkie owoce z delikatną skórką oraz soczystym miąższem, ponad 95% pochodzi z Izraela,
  • Mozafati – daktyle pochodzące z Iranu należą do odmian miękkich, mają niewielkie rozmiary i są bardzo słodkie,
  • Deglet noor – w wersji świeżej odmiana dostępna najczęściej z Algierii, w przypadku suszonej owoce pochodzą z Tunezji i Izraela,
  • Barhi – jedyne świeże daktyle jadalne na etapie dojrzewania kalab, kiedy są całkowicie żółte, dostępne tylko przez dwa trzy tygodnie w roku, zwiastują nowy sezon daktylowy,
  • Sayer – odmiana twarda przemysłowa, głównie wykorzystywana do produkcji batonów, ze względu na niską cenę popularna w polskich sklepach, choć na opakowaniach nigdy nie ma informacji, jaka to odmiana. 

Choć zdajemy sobie sprawę z tego, że preferencje smakowe są kwestią niezwykle subiektywną, zdecydowanie najsmaczniejszą odmianą daktyli są świeże daktyle Medjool uprawiane ekologicznie. Warto jednak przynajmniej raz w życiu spróbować innej, rzadko dostępnej odmiany – daktyle Barhi sprzedawane są przez kilka tygodni od zbiorów (od sierpnia do początku września), a ich smak zmienia się wraz z procesem dojrzewania. Owoce należy przechowywać w lodówce, gdzie będą przechodzić kolejne etapy dojrzewania – dzięki temu doświadczysz nie tylko dobroczynnych wartości odżywczych, ale przede wszystkim wielowymiarowego smaku porównywalnego z karmelowymi cukierkami. 

Na co pomagają daktyle Medjool?

Zapewne zastanawiasz się, na co pomagają daktyle Medjool, skoro są tak zdrowe. Oczywiście nie jest tak, że jedzenie świeżych daktyli zastąpi wizytę u specjalisty i dobrze zbilansowaną dietę – niemniej wysoka zawartość błonnika w owocach pobudza pracę jelit, przyspieszając przemianę materii, dzięki czemu zapomnisz o nieprzyjemnych zaparciach. Daktyle Medjool znane są również ze swych właściwości alkalizujących, czyli zobojętniających kwasy. Brzmi tajemniczo? Spożywanie daktyli zmienia pH soku żołądkowego na bardziej zasadowy, dlatego będą doskonałym elementem diety osób zmagających się z nadkwaśnością. 

Pamiętasz, co jeszcze zawierają daktyle dobrego dla zdrowia? Świeże daktyle Medjool Bio to bogactwo potasu odpowiedzialnego za prawidłową pracę serca i mięśni, co minimalizuje ryzyko zmęczenia oraz odpowiedni poziom cholesterolu, który w zbyt dużej ilości prowadzi do miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Daktyle Medjool Bio to zatem właściwości, które powinni doceniać nie tylko sportowcy, ale również osoby mniej aktywne na co dzień. 

Świeże daktyle Medjool – gdzie kupić?

Chcąc skorzystać z właściwości daktyli, należy wybierać delikatnie matowe owoce sprzedawane w całości – unikaj okazów lśniących, ponieważ świadczy to o obecności syropu glukozowo-fruktozowego. W przypadku świeżych daktyli warto wiedzieć, że pod skórką mogą być widoczne żółte zgrubienia świadczące o naturalnej krystalizacji cukrów oraz pęknięcia, które jednak nie są równoznaczne z utratą właściwości owoców czy smaku. Jeżeli chcesz kupić daktyle suszone, wybierz owoce uprawiane ekologicznie. Dzięki temu odczujesz dobroczynne działanie właściwości odżywczych, które stanowią o zaletach daktyli. Wymaga to jednak uważnego sprawdzania etykiet – suszone daktyle są co prawda dostępne w praktycznie każdym sklepie, ale większość z nich zawiera siarkę. Jeszcze trudniej sytuacja wygląda w przypadku świeżych owoców, które choć można przechowywać bardzo długo, potrzebują do tego odpowiednich warunków w lodówce – to sprawia, że sklepy niechętnie decydują się na ten krok. 

Gdzie kupić daktyle? Świeże daktyle Medjool Bio znajdziesz w sklepie internetowym Zdrowe Daktyle, który jest bezpośrednim importerem odmiany uprawianej ekologicznie w Izraelu. Dzięki temu poznasz autentyczny, nieprzetworzony smak słodkich i miękkich owoców, o które niezwykle trudno w zwykłym sklepie. 

Zastosowanie daktyli Medjool w kuchni

Wiesz już, co zawierają daktyle Medjool i że są to jedne z najzdrowszych owoców uprawianych na świecie, dzięki licznym wartościom odżywczym – mało kto jednak wie, że daktyle można spożywać w innej formie niż surowa (choć takie są przepyszne i cieszą naturalnym smakiem). Podstawowym sposobem na urozmaicenie słodkiej przekąski jest dodatek masła orzechowego lub musu kokosowego w miejscu wcześniej wyjętej pestki. Świeże daktyle Medjool Bio można również zapiekać oraz grillować – nie od dziś wiadomo, że ogień pozwala uzyskać niepowtarzalny smak pełen umami i lekko dymny aromat. Ze względu na rozmiary i miękkość odmiana Medjool doskonale nadaje się także do faszerowania serem lub orzechami. 

Do czego jeszcze wykorzystać daktyle? To niezastąpiony dodatek w roślinnym cukiernictwie – są plastyczne i kleiste, dzięki czemu z pomocą blendera bez problemu uformujesz zdrowe kulki otoczone ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się również jako składnik spodów do wszelkiego rodzaju serników i tart na zimno, dzięki czemu możesz cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Świeże daktyle Medjool warto wykorzystać także do stworzenia zdrowszej, choć równie słodkiej wersji Nutelli – sklep Zdrowe Daktyle dla osób unikających kuchni przygotował gotowe kremy daktylowe, między innymi z dodatkiem kakao. 

Podsumowanie

Daktyl to owoc pełen witamin o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni, ale przede wszystkim produkt spożywczy będący doskonałym źródłem wartości odżywczych cennych dla ludzkiego organizmu. Naturalnie suszone owoce będą świetną przekąską dostarczającą energii w ciągu dnia, ale prawdziwej przyjemności z jedzenia daktyli zaznasz, kupując daktyle świeże odmiany Medjool, uprawiane ekologicznie – są bardziej kremowe i miękkie, dzięki czemu szybko zapomnisz o przykrych doświadczeniach z suszonymi owocami o siarkowym posmaku. Przekonaj się, że daktyle Medjool Bio to nie tylko zdrowie, ale przede wszystkim pełnia smaku i naturalnej słodyczy!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl