
JAK SMAKUJE EKOLOGICZNY BARHI?
Świeże daktyle BIO Barhi na etapie dojrzewania (KHALAB) kiedy są ŻÓŁTE, są chrupiące, charakteryzują się lekko wytrawnym smakiem, czym bliżej pestki tym są słodsze. W zależności od temperatury i czynników zewnętrznych w ciągu kilku dni, max 2-3 tygodnie, zmienią swój kolor, skórka staje się ciemno żółtobrązowa, owoc staje się soczysty, a smak? - miodowy, słodki – to normalny etap dojrzewania nazwany RUTAB. Ostatni etap dojrzewania to TAMAR – kolor ciemno brązowy, skórka popękana, daktyl staje się lżejszy, jakby wysuszony, a smak…karmelowy :)!
BIO BARHI można spożywać na surowo, gotować na parze, dodawać do potraw mięsnych i sosów. Bardziej dojrzałe oprócz spożywania na surowo dają wiele innych możliwości kulinarnych, można przygotować np. powidła z Barhi, lub po zblendowaniu, uformowaniu w małe kostki zamrozić i mieć mrożone cukierki Barhi.
BIO BARHI, na etapie dojrzewania RUTAB (soczysty i cięższy) po wyciągnięciu pestki, można zblendować i dodać do płatków, ciast lub zapiekanych mięs i sosów! Przez pierwsze dni, aż do momentu kiedy BARHI stanie się ciemne w skórce i soczyste, trzymamy je w chłodnym miejscu (najlepiej lodówka, dolna półka), następnie albo mrozimy, albo suszymy na słońcu lub w piekarniku (temp. ok 35 stopni, delikatnie, przez kilka dni, tak jak inne polskie owoce).