Zapisz się do newslettera!
Daktyle - dlaczego warto jeść je w ciąży 0
Daktyle - dlaczego warto jeść je w ciąży

Świeże Daktyle Medjool BIO ze względu na bogactwo witamin i minerałów są szczególnie polecane dla kobiet w ciąży, jako uzupełnienie codziennej diety. Co więcej, okazuje się także, że mogą mieć pozytywny wpływ na poród. Czy wiesz, w jakie składniki są bogate i dlaczego warto jeść daktyle Medjool w ciąży?

Właściwości daktyli Medjool

Za najbardziej cenioną na świecie odmianę daktyli uważa się Medjool BIO. Ze względu na ich wielkość, ale przede wszystkim miękkość, owoców tych nie suszy się i spożywa głównie na surowo, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze. Do najważniejszych składników można zaliczyć:

  • błonnik – reguluje pracę jelit i łagodzi zaparcia;
  • kwas foliowy – zapobiega powstawaniu wad u dziecka i wspomaga jego prawidłowy rozwój;
  • potas – pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi;
  • magnez i salicylany – zapobiegają skurczom mięśni w ciąży; łagodzą ból i stany zapalne; działają przeciwbakteryjnie, dzięki czemu zmniejszają infekcje w organizmie; ponadto magnez jest budulcem dla kości u dziecka;
  • witaminę K – wspomaga rozwój kości u dziecka;
  • naturalne cukry – dają mnóstwo energii do działania.

Świeże daktyle Medjool BIO są więc prawdziwym zastrzykiem aktywnych minerałów, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, witamin oraz składników odżywczych. To również niesamowita bomba energetyczna. Co więcej, świeże daktyle Medjool BIO mają niski indeks glikemiczny. Mogą więc być spożywane także przez osoby z cukrzycą typu 2. Z pewnością powinny znaleźć się w każdej zrównoważonej diecie – nie tylko kobiet w ciąży.

Świeże Daktyle Medjool BIO – naturalna indukcja porodu

Jednak oprócz bogactwa składników odżywczych, daktyle jedzone w ciąży mają jeszcze jedno zastosowanie. Badania amerykańskich naukowców wykazały, że mogą one pozytywnie wpłynąć na poród – nie tylko naturalnie go wywołując, ale także łagodząc jego przebieg. U kobiet, które jadły daktyle w ostatnich tygodniach ciąży, zauważono: 

  • szybsze i większe rozwarcie szyjki macicy, 
  • samoistne rozpoczęcie porodu bez konieczności indukcji,
  • skrócenie czasu porodu niemal o połowę(!),
  • rzadsze komplikacje poporodowe. 

Daktyle jedzone w ciąży mogą więc przynieść naprawdę świetne rezultaty. Zalecane jest jedzenie 6 daktyli dziennie w ostatnich czterech tygodniach ciąży.

Jak jeść je w ciąży?

Sposobów na daktyle, które można zajadać w ciąży, jest wiele. Mogą one być smaczną i pożywną przekąską między posiłkami. Są dodawane do jogurtów, smoothie, owsianek czy kaszy jaglanej. Sprawdzą się również jako dodatek do deserów lodowych czy owocowych miksów. Daktyle Medjool można więc spożywać w ciąży na wiele sposobów. Jednocześnie pamiętaj, że najlepsze daktyle to te, które pochodzą z produkcji organicznej i to właśnie je warto kupować.

Czy jedzenie daktyli jest bezpieczne w ciąży?

Jedzenie daktyli w ciąży jest bezpieczne i może przynieść wiele korzyści – dla przyszłej mamy zarówno w czasie noszenia dziecka, jak i porodu, ale także dla maluszka. Ich spożywanie może mieć pozytywny wpływ na przebieg porodu. Zalecana porcja dla kobiet w ciąży to 6 daktyli dziennie. I choć można zjadać je przez całe 9 miesięcy, dla efektów przy porodzie najważniejsza jest regularność w ostatnich 4 tygodniach. Świeże daktyle Medjool BIO to więc naturalny suplement dla kobiet w ciąży. Ponadto ich właściwości okazują się przydatne także dla kobiet w połogu. Dzięki bogactwu składników pomagają w szybszym powrocie do dobrej kondycji fizycznej. Daktyle Medjool to owoce, które warto na stałe wprowadzić do codziennej diety.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl