Przepisy kulinarne
  • Szaszłyki Medjool

  • Wieniec drożdżowy z świeżymi daktylami Medjool

  • Piernik Mai Skorupskiej ze świeżymi daktylami MEDJOOL na musie jabłkowym

  • Batoniki daktylowe MEDJOOL z nerowcami, migdałami i słonecznikiem oraz TRUFLE Medjool

  • Czekoladowy Medjool z orzechem

Indeks glikemiczny

Badania medyczne* potwierdzają:
"ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG 46-54)"
*
US National Library of Medicine, National Institutes of Health

Świeże daktyle BARHI BIO - 5 kg

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 199,00 zł 199.00
quantity szt.
Zyskujesz 15 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Ekologiczne Świeże daktyle BARHI z pestką - opakowanie 5kg. Na całym świecie sprzedawane są przez kilka tygodni. Zbiory zaczynają się już w połowie sierpnia, a sprzedaż trwa maksymalnie do końca września. Żadne inne daktyle nie są sprzedawane na etapie dojrzewania KHALAB.

Świeże Daktyle Barhi na etapie dojrzewania KHALAB mają okrągły kształt, żółty kolor i lekko twardą skórkę i środek, charakteryzują się wytrawnym, oryginalnym smakiem. Po dwóch, trzech tygodniach (trzymanie w lodowce przedłuży ten stan o ok. dwa tygodnie - daktyle Barhi dojrzewają nawet lodówce) kolor przechodzi w ciemno żółtobrązowy, owoc staje się soczysty i cięższy (można posądzić że się zepsuł ale piękny zapach i smak wykluczają zepsucie – to normalny etap RUTAB. Ostatni etap dojrzewania to TAMAR kolor ciemno brązowy, popękana skórka – smak zaskakuje po raz trzeci.

 

 

Wartości odżywcze świeżych daktyli odmiany BARHI

Świeże Daktyle BARHI znane są ze swoich właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Owoce są bogate w błonnik, liczne witaminy, związki mineralne, a także przeciwutleniacze i salicylany. Odmiana Barhi ma najwięcej dobrze przyswajalnego żelaza 1,28g/100g i potasu 609mg/100g 

 

Wartość odżywcza odmiany Barhi – 100g

Wartość energetyczna

163 kcal

Białko ogółem

1,46 g

Tłuszcz

0,2 g

Węglowodany

8,0 g 

Cukry naturalne

38,7 g

sód

0,01 g

błonnik

6,7 g

magnes

0 mg

potas

609 mg

żelazo

1,28 g

 

Daktyle Barhi można spożywać na surowo, gotować na parze, dodawać potraw mięsnych i sosów, a dodając pasty sezamowej można zrobić jedyne w swoim rodzaju mrożone cukierki barhi. Bardziej dojrzałe Barhi (etap RUTAB i TAMAR) oprócz spożywania na surowo dają wiele innych możliwości kulinarnych.

Barhi bardzo szybko zmieniają kolor i smak, brązowienia i pękania to naturalny proces. Ten daktyl nie psuje się a jego ostateczny smak i wygląd to ciemny brąz i popękana skórka, ale tylko od wersji żółtej (khalab) można zobaczyć i smakować trzy smaki - tylko raz w roku i tylko przez chwilę.

Barhi cały czas zaskakuje. Wg wstępnie zebranych opinii 50% osób bardzo lubi BARHI ŻÓŁTE o oryginalnym wytrawnym smaku a drugie 50% zachwyca się smakiem BARHII RUTAB kiedy owoc jest brązowy i soczysty - żadne inne daktyle nie wzbudzają takich emocji smakowych.

 

W zeszłym roku jako pierwsi sprowadziliśmy je do Polski i wiemy jak dobrze zostały przyjęte przez entuzjastów nowych zdrowych smaków. W tym roku w ofercie opakowanie 5 kg w HURTOWEJ cenie.

Zgłaszając DZIŚ chęć zakupu - gwarantujemy stałą cenę, pierwszeństwo wysyłki i bezpłatną dostawę. Płatność w dniu dostawy za pobraniem lub przelewem.
 
Ze względu na szybko dojrzewający owoc - do wolnej sprzedaży może trafić tylko niewielka nadwyżka.
 
Zamówienia przyjmowane są telefonicznie
62.767.10.56 lub 575.127.250 (od 08:00 do 16:00)
lub emaliowo: bok@organichouse.eu
 
 
 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl