Zapisz się do newslettera!
Promocje
BIONELKI z SEZAMEM - 80 g
BIONELKI z SEZAMEM - 80 g
13,80 zł 11,80 zł
szt.
BIONELKI z MALINĄ - 80 g
BIONELKI z MALINĄ - 80 g
15,80 zł 13,80 zł
szt.
Zestaw BIONELKI
Zestaw BIONELKI
68,00 zł 58,00 zł
szt.
Świeże daktyle BARHI BIO - 1,5 kg (sprzedaż sezonowa)
Świeże daktyle BARHI BIO - 1,5 kg (sprzedaż sezonowa)
138,80 zł 108,80 zł
szt.
BIONELKI z MIGDAŁAMI - 80 g
BIONELKI z MIGDAŁAMI - 80 g
14,80 zł 12,80 zł
szt.
Świeże daktyle BARHI BIO - 5 kg (sprzedaż sezonowa)
Świeże daktyle BARHI BIO - 5 kg (sprzedaż sezonowa)
364,00 zł 294,00 zł
szt.
BIONELKI z JABŁKIEM - 80 g
BIONELKI z JABŁKIEM - 80 g
15,80 zł 11,90 zł
szt.
BIONELKI z KOKOSEM - 80 g
BIONELKI z KOKOSEM - 80 g
13,80 zł 11,80 zł
szt.

"ŚWIEŻE DAKTYLE mają
NISKI INDEKS GLIKEMICZNY
(IG 43-54)"

*
US National Library of Medicine, National Institutes of Health

 
 
Wszystko o ŚWIEŻYCH MEDJOOL BIO

 

 

 

 

Wystarczą 3 ŚWIEŻE daktyle MEDJOOL BIO dziennie, aby poczuć dobra energię i dostarczyć do organizmu niezbędną dawkę potasu, błonnika i 15 naturalnych witamin i minerałów.

 

Materiał video z upraw i zbiorów oraz segregacji
ŚWIEŻYCH MEDJOOL BIO/ Jordan Valley/Israel 10.2019

 

***

Dlaczego ŚWIEŻE, a nie suszone?

 

 

  • Świeże daktyle MEDJOOL BIO są CZYSTE, to bogactwo BIO aktywnych naturalnych minerałów i witamin dają porządny zastrzyk ZDROWEJ energii.
  • Świeże daktyle MEDJOOL BIO, to nie bakalie to świeże owoce. Świeże daktyle MEDJOOL NIE są suszone ani podsuszane. Ich pomarszczona brązowa skórka wynika z etapu dojrzewania na palmie daktylowej.
  • Świeże Daktyle Medjool BIO są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Świeże Daktyle Medjool BIO są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Skutecznie bo naturalnie obniżają poziom cukru i cholesterol we krwi. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.
  • ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm. Dodatkowo Świeże Daktyle są bogate w naturalny potas** (najwięcej z świeżych owoców). Właściwości te zostały potwierdzone przez najważniejsze instytucje związane z odżywianiem i zdrowiem w USA – US National Library of Medicine, National Institutes of Health, **USDA National Nutrient Database.

 

*Wartości uśrednione w zależności od zbiorów. Taki skład minerałów i witamin stworzyła natura ponad 6000 lat temu, człowiek to tylko potwierdził. USDA National Nutrient Database oraz ** US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

 

  • POTAS - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO mają najwięcej potasu ze wszystkich świeżych owoców nawet 696 mg/100g. Dzięki tak dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejsza poziom cholesterolu. Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.
  • UKŁAD KRĄŻENIA - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO  mają świetny wpływ na nasz układ krążenia, utrzymują prawidłowe ciśnienie tętnicze i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.
  • WĄTROBA – Świeże Daktyle MEDJOOL BIO skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Co więcej, uzupełniają one niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.
  • OCZY - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO są skarbnicą witaminy A, która chroni i regeneruje oczy. Owoce te zawierają także dawkę luteiny i lecytyny, która ma zbawienne działanie na zmęczone oczy i utrzymuje je dłużej w idealnej kondycji.
  • UKŁAD NERWOWY - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO dzięki zawartości potasu i witamin z grupy B działają uspokajająco. Świeże Daktyle MEDJOOL BIO zawierają taurynę – jest to substancja, która przeciwdziała depresji. Wszyscy, którzy żyją w stanie napięcia nerwowego lub psychicznego, powinny koniecznie wdrożyć daktyle do swojej codziennej diety.
  • ENERGIA - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO to bogactwo cukrów złożonych, które daje porządny zastrzyk dobrej energii. Daktyle są od lat obowiązkowym elementem w diecie sportowców.
  • CUKRZYCA - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO mają niski indeks glikemiczny (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm.
  • WZMOCNIENIE KOBIET W CIĄŻY - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO są naturalnym suplementem dla kobiet w ciąży. Dowiedziono, że spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród. Dodatkowo daktyle są polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności.
  • NADKWASOTA -  Świeże Daktyle MEDJOOL BIO powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.
  • ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO polecane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, który objawia się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami, burczeniem w brzuchu, biegunkami, zaparciami, wzdęciami. Dolegliwości te często nasilają się przy stresie. ZDROWE Daktyle są źródłem tryptofanu – aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.
  • LEPSZE TRAWIENIE - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pożądane przy zaparciach. Jedząc daktyle oczyszczamy jamę brzuszną ze zbędnych toksyn, pobudzamy soki żołądkowe do pracy, jelita do przesuwania treści pokarmowej, a trzustkę do wydzielania żółci.
  • ŚRODEK PRZECIWBÓLOWY -Zawarty w Świeżych Daktylach MEDJOOL BIO magnez i salicylany działają podobnie jak aspiryna, łagodzą ból, stany zapalne i zbijają gorączkę. Mają działanie przeciwbakteryjne i zmniejszają infekcję w organizmie.

 

Świeże ZDROWE z logo OrganicHouse

  • 100% BIO/ORGANIC/EKO a to znaczy że są bez pestycydów, konserwantów i GMO.
  • Kraj uprawy: Jordan Valley/Izrael
  • Bezpośredni import z kontrolowanych plantacji
  • Duża zawartość BIO aktywnych witamin i minerałów/najwięcej potasu ponad 600 mg w 100 gramach (to 50% więcej niż w bananach i 3 razy więcej niż w pomidorach)
  • Naturalna dawka ZDROWEJ energii (284 kcal/118,9 kJ w 100g)
  • Niski indeks glikemiczny (43-54)
  • Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą
  • Bez glutenu i alergenów, świeże i czyste gotowe do spożycia.

Wyróżnienia:

  • ZŁOTY MEDAL na targach NATURA FOOD 2016 w kategorii „produkt naturalny zagraniczny”
  • Główna Nagroda plebiscytu PUBLICZNOŚCI – Natura Food 2016,
  • Wyróżnienie – w konkursie o Złoty Medal targów WorldFood Warsaw 2017 w kategorii „żywność ekologiczna”,
  • Wyróżnienie w kategorii „ECO SMAK” na targach ECOTIME 2017 w Kielcach.

 

 

 

W jakim czasie powinniśmy spożyć świeże owoce medjool i jak je przechowywać?

Przynajmniej rok, można i dłużej, ale jest pewne ale! #MEDJOOL BIO rośnie w temperaturze +30 a nie rzadko i +40 stopni. Ale jak już dojrzeje jest zrywany, myty zwykłą letnią wodą, segregowany i przechowywany w -18 stopniach. Ciekawostką jest to, że ON w takiej temperaturze nie zamarza, jest zimy ale daje się wyczuć miękkość. Medjool BIO nie jest mrożony, tylko hibernowany.

To jedyny znany nam świeży owoc, który po wyjęciu z -18 nie zmienia swojego wyglądu i zachowuje wszystkie wartości odżywcze, takie jak w dniu zerwania. Potwierdzają to badania, które regularnie przeprowadzamy. Bez względnie można powiedzieć że MEDJOOL BIO lubi chłód, choć rośnie w tropikach a najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej +23.

Jesteśmy bezpośrednim importerem medjool bio z plantacji z Izraela i do czasu pakowania w Polsce w opakowania detaliczne zachowujemy ciągłość chłodniczą -18 stopni. Od momentu kiedy medjool opuszcza naszą mroźnie przyjmuje się że przez następne 12 miesięcy nic się z nim nie powinno dziać.

Ale uwaga - czym wyższa temperatura przechowywania +18, tym ten okres kiedy medjool ładnie wygląda, może się skrócić. Niekontrolowana wilgotność pomieszczeń, niekontrolowane nasłonecznienie może przyspieszyć proces wizualnych zmian tego owocu tj. widoczny proces krystalizacji naturalnych cukrów, obsuszania, pojawienia się białych nalotów na skórce (wysuszone cukry), czy też pęknięcia skórki. Takie zgrubienia czy pęknięcia to też normalny proces dojrzewania i można je również zauważyć od razu po zerwaniu owocu.

W domu możemy trzymać medjool bio tam gdzie przechowujemy inne owoce. Jak kupiliśmy duże opakowanie to część możemy przechowywać w zamrażalniku lub lodówce, a jak chcemy je spożyć to wyciągamy kilka sztuk na noc i rano cieszymy się z pachnącego i najzdrowszego świeżego daktyla na świecie. ENYOJ.

 

 ***

 DAKTYLE SUSZONE

Daktyle suszone nieekologiczne uprawiane są przy wykorzystaniu pestycydów i są poddane obróbce termicznej i chemicznej, która nie tylko zmienia walory smakowe, ale może być niebezpieczna dla naszego zdrowia.  Suszone daktyle praktycznie pozbawione są witamin i minerałów to jedynie duża dawka cukrów prostych i skrobi oraz bardzo wysoki indeks glikemiczny - ponad 120 IG – dla porównania, biały cukier ma IG 100).

Takie daktyle najczęściej przed spożyciem/użyciem  trzeba namoczyć w gorącej wodzie co już do końca pozbawia je wartości odżywczych. Te które są mocno wysuszone są twarde i praktycznie nie nadają się do spożywania na surowo. Jeżeli takie daktyle są z upraw konwencjonalnych to w 100% zawierają duże ilości pozostałości pestycydów i innych chemicznych zanieczyszczeń bo wtedy uprawa jest dużo prostsza i wydajniejsza.  Uwaga: Słowo „naturalne” na opakowaniu znaczy tylko tyle że są nie przetworzone.

Tak wygląda suszony daktyl odmiany SAYER najczęściej spotykamy w polskich sklepach. Wersji BIO brak. Zastosowanie chemii sprawia, że uprawa jest dużo prostsza i wydajniejsza. Suszone daktyle praktycznie pozbawione są witamin i minerałów to jedynie duża dawka cukrów prostych i skrobi oraz bardzo wysoki indeks glikemiczny - ponad 120 IG – dla porównania, biały cukier ma IG 100).

 

 

***

Na świecie jest ponad 400 odmian daktyli! (do Europy sprowadza się tylko ok 15 odmian) które różnią się wszystkim: wyglądem, smakiem, wartościami odżywczymi, są świeże i suszone, są gatunki miękkie, półtwarde i twarde. Każda odmiana może być z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. To wszystko decyduje o cenie.

Główny podział:

  • miękkie - najczęściej są to świeże daktyle, tutaj króluje odmiana MEDJOOL, która ze względu na rozmiar jest nazywana "królem daktyli", inne odmiany miękkie to m.in.: Kimia Mazafatii, Barhi, Ajwa, Hayani, Khadrawy.
  • półtwarde - najczęściej są to suszone daktyle np.: Deglet Noor, Sayer, Kabkab, Piarom, Zahedi, Rabby.
  • twarde, np.: Thoory.

Świeże Daktyle MEDJOOL BIO są bardzo wymagające i trudne w uprawie. Największym producentem na świecie jest Izrael. Świeże Daktyle MEDJOOL BIO są najbardziej cenioną odmianą świeżych daktyli na świecie i mają najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich odmian.

 

Usuwanie chwastów na ekologicznych plantacjach wykonywane jest poprzez wypas owiec!

 

Zbiory większości odmian zaczynają się pod koniec sierpnia i trwają do końca października.

 

***

Uwaga:

Świeże Daktyle MEDJOOL BIO są produktem naturalnym, wystawionym na działanie środowiska. Raz na kilka tysięcy sztuk daktyla MEDJOOL może trafić się taki, który w środku jest czarny. Ten „czarny proszek”  to „Aspergilus Niger fungus”. We wszystkich stwierdzonych przypadkach Aspergilus Niger fungus powstały naturalnie w daktylu podczas dojrzewania – NIE JEST szkodliwy dla zdrowia, NIE tworzy toksyn i NIE przechodzi na inne daktyle - niemniej jednak powoduje on nieprzyjemne odczucie w ustach (zalecamy otworzenie, rozpołowienie daktyla przed zjedzeniem).

Występują trzy etapy rozwoju tego grzyba w daktylu.

 

Jeżeli już taki czarny daktyl zostanie zjedzony to zapewniamy, że jest on nieszkodliwy dla zdrowia. Należy odróżniać Aspergilus Niger fungus, który powstał naturalnie w daktylu od takiego który został wyhodowany sztucznie w laboratorium. Sekcja Nigri obejmuje 15 spokrewnionych gatunków „czarnych”, które można pomylić z A. niger, w tym A. tubingensis, A. foetidus, A. carbonarius i A. awamori. Np., Aspergillus niger szczep ATCC 16404 został przeklasyfikowany jako Aspergillus brasiliensis i wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym.

 

 

 

Certyfikat BIO: Agro Bio Test PL-EKO-07.

***

OrganicHouse Sp. z o.o.
Biuro handlowe: Wyspiańskiego 41, 62-800 Kalisz,
Tel/fax. +48.62.767.10.56, 575.127.200,  575.127.250,
bok@organichouse.eu

 

 

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl