Informacje o promocjach !
Przepisy kulinarne
  • Batoniki daktylowe MEDJOOL 

  • Czekoladowy Medjool z orzechem

  • Piernik z daktylami MEDJOOL

  • Sałatka z daktylami MEDJOOL

  • Szaszłyki Medjool

Ciekawostka!

"ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG 43-54)"
*
US National Library of Medicine, National Institutes of Health

Świeże Daktyle Medjool BIO - 12x500gram

Dostępność: dostępny - można zamawiać!
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 529,90 zł 529.90
ilość szt.
Zyskujesz 50 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

ŚWIEŻE DAKTYLE MEDJOOL z pestką, rozmiar Large, klasa I - 100% BIO/EKO/ORGANIC, bez żadnych dodatków, konserwantów, pestycydów, bez GMO, nie zawierają żadnych nawet śladowych ilości glutenu ani alergenów. Pochodzenie: Izrael.

Jedyne takie na rynku, z polskim certyfikatem UE: Certyfikat Agro BIO Test: Rolnictwo ekologiczne spoza UE (PL-EKO-07-17903)
 
Karton = 12 x 500 gram netto. W każdym opakowaniu 21-25 szt. świeżych daktyli.
Opakowanie 500 gram to najciekawsza forma zabezpieczenia się w owoce na weekendową wycieczkę lub po prostu zapas na kilka dni. Świeże daktyle Medjool są naturalnie i zdrowo uzależniające i jeżeli już decydujemy wyjechać na weekend to opakowanie 500 gram wydaje się optymalne abyśmy nie czuli głodu i z nową energią przygotowali się na nowy tydzień. Opakowanie 500 gram zabezpieczone przed otwarciem, plombą – gwarancja świeżości i czystości produktu w dowolnym momencie.

 

***

Właściwości smakowe i prozdrowotne
Świeże daktyle MEDJOOL zaskakują smakiem. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jeden z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL (nie suszone) mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów.

Spośród wielu odmian daktyli właśnie MEDJOOL stanowi największe źródło naturalnej energii, witamin i minerałów. Samego potasu ma o 50% więcej niż banan (696 mg w 100 g). Świeże Daktyle Medjool są potężnym źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów a także witamin m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Świeże Daktyle odmiany Medjool są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Skutecznie bo naturalnie obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

Pułapką dla konsumentów może być to że EKOLOGICZNY świeży daktyl MEDJOOL na "oko" niczym się nie różni od tego z pestycydami. Użycie pestycydów daje rolnikowi większe plony i łatwiejszą uprawę, a ty samym może sprzedać swój produkt taniej. Ekologiczne daktyle są i będą droższe. Aby w pełni mówić o zdrowym daktylu należy wybierać te bez pestycydów.

 

UWAGA!!! DAKTYLE określane mianem „NATURALNE” bez certyfikatu EKO, zawierają pestycydy, są modyfikowane genetycznie, często konserwowane i suszone przy użyciu silnych środków chemicznych.

 

Świeże daktyle mają niski indeks glikemiczny (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm. Dodatkowo Świeże Daktyle są bogate w naturalny potas** (najwięcej z świeżych owoców).

 

Pozostałości pestycydów: Brak
Świeże daktyle MEDJOOL pod marką OrganicHouse zostały przebadane pod kontem zawartości pestycydów. Badania przesiewowe na pozostałości pestycydów zostały przeprowadzone w akredytowanych laboratoriach NAMAS - Israel


MEDJOOL lubi zimno.
Daktyle MEDJOOL to nie bakalie, jego pomarszczona brązowa skórka wynika z etapu dojrzewania na palmie daktylowej. W sklepie świeże daktyle MEDJOOL BIO należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu - optymalnie regał chłodniczy 4°c. w domu można przechowywać w lodówce lub piwniczce. Świeże Daktyle MEDJOOL można zamrażać (–18)°c nawet kilkakrotnie. Świeże Daktyle MEDJOOL można trzymać w temperaturze pokojowej ale UWAGA - Zbyt wysoka temperatura przechowywania przyspieszy naturalne procesy obsuszania. Pomarszczona, czasami lekko odchodząca skórka, białe plamki (krystalizacja cukrów) wynikają z normalnego procesu dojrzewania i nie mają wpływu na walory smakowe i odżywcze.

 

Wartości odżywcze*:

Najważniejsze wartości odżywcze odmiany Medjool - 100g

Energia

1189 kJ/ 284 kcal

Cynk

0,44 mg

Tłuszcz ogólnie

0,3 g

Żelazo

0,90 mg

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,16 g

Wapno

64 mg

Węglowodany

71,0 g

Wit. B1 (tiamina)

0,050 mg

w tym cukry naturalne

65,5 g

Wit. B2 (ryboflawina)

0,060 mg

Błonnik

5,5 g

Wit. B3 (Niacyna)

1,610 mg

Białko

2,0 g

Wit. B6 (pirydoksyna)

0,249 mg

Sól

0,0 mg

Wit. B9 (kwas foliowy)

15 µg

Potas

696 mg

Wit. K

2,7 µg

Magnez

54 mg

Wit. A, RAE

7 µg

Fosfor

62 mg

Wit. A, UI

149 UI

To wszystko, to w Polsce mało znane fakty, nawet w środowisku dietetyków, a są to dane, które zostały potwierdzone przez najważniejsze instytucje związane z odżywianiem i zdrowiem w USA -* USDA National Nutrient Database oraz ** US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

 

***

Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.

ŚWIEŻE DAKTYLE MEDJOOL pod marką ORGANICHOUSE – jedyne takie na rynku.

  • Z POLSKIM certyfikatem EKO
  • 100% BIO/ORGANIC/EKO
  • Kraj uprawy: Izrael.
  • Produkt koszerny
  • Bez pestycydów i konserwantów
  • Bez glutenu, alergenów i GMO
  • 15 naturalnych witamin i minerałów
  • 50% więcej POTASU niż w bananach (696 mg/100g)
  • Naturalna dawka ZDROWEJ energii (284 kcal/118,9 kJ w 100g)
  • Niski indeks glikemiczny (43-54)
  • Gwarancja świeżości i czystości produktu
  • Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą
  • Bezpośredni import MEDJOOL BIO z Izraela do Polski
  • Dostępne w różnych zamkniętych opakowaniach z plombą, gwarantując świeżość i nietykalność produktu. 100% pewności „czystego” produktu.
  • Wyróżnienia:
  • ZŁOTY MEDAL na targach NATURA FOOD 2016 w kategorii „produkt naturalny zagraniczny”
  • Główna Nagroda plebiscytu PUBLICZNOŚCI – Natura Food 2016,
  • Wyróżnienie – w konkursie o Złoty Medal targów WorldFood Warsaw 2017 w kategorii „żywność ekologiczna”,
  • Wyróżnienie w kategorii „ECO SMAK” na targach ECOTIME 2017 w Kielcach.

 

***

Dostępne w sklepach stacjonarnych na półkach EKO na terenie całej Polski oraz w sklepie firmowym www.zdrowedaktyle.pl

 

ŚWIEŻE DAKTYLE MEDJOOL z pestką, w rozmiar Large - 100% BIO, bez żadnych dodatków, konserwantów, pestycydów, bez GMO, nie zawierają żadnych śladowych ilości glutenu ani alergenów. Pochodzenie: Izrael.

Jedyne takie na rynku, z polskim certyfikatem UE: Certyfikat Agro BIO Test: Rolnictwo ekologiczne spoza UE (PL-EKO-07-17903)

FRESH DATES MEDJOOL to 100% pewności, czystego produktu. Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą, gwarantujące świeżość i nietykalność produktu.

W odmianie MEDJOOL jest NAJWIĘCEJ z pośród wszystkich świeżych owoców NATURALNEGO POTASU - 696 mg/100g

1 karton = 12 opakowań x 500 gram. W każdym opakowaniu 21-25 szt. świeżych daktyli MEDJOOL w rozmiarze large. To opakowanie to najciekawsza forma zabezpieczenia się w owoce na weekendową wycieczkę lub po prostu zapas na kilka dni.

Świeże daktyle  FRESH DATES Medjool są naturalnie i zdrowo uzależniające i jeżeli już decydujemy wyjechać na weekend to opakowanie 500 gram wydaje się optymalne abyśmy nie czuli głodu i z nową energią przygotowali się na nowy tydzień.

Opakowanie 500 gram wykonane jest  z nowoczesnych materiałów bio-degradowalnych, typu SAFE-T-FRESH, z plombą – po zerwaniu plomby nadaje się do wielokrotnego trwałego zamykania, gwarantując świeżość produktu w dowolnym momencie.

Świeże daktyle FRESH DATES MEDJOOL zaskakują smakiem. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL [dojrzewają na palmie do stanu brązowego z pomarszczoną skórką - nie mylić z suszonymi daktylami] mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów. MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

Złoty medal na targach NATURA FOOD 2016 jest tylko potwierdzeniem najwyższej jakości i 100 proc. naturalności produktu.

Przechowywanie: suche i chłodne miejsce. Uwaga! produkt naturalny: zbyt wysoka temperatura może spowodować „pocenie się” [lekkie wydzielanie soków] a także przyspieszyć naturalny proces krystalizacji cukrów [tak jakw miodzie]. Krystalizacja cukrów lub odchodząca skórka nie ma wpływu na wartości smakowe i odżywcze.

***

Świeże Daktyle FRESH DATES MEDJOOL są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu [696 mg/100 gram - najwięcej z świeżych owoców], fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku.

Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL z naturalnym składem 15 witamin i minerałów są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Zawierają naturalną taurynę – substancję, która przeciwdziała depresji. Wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Są idealne w diecie sportowców – dają potężną energię i regenerują organizm uzupełniając niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.

MEDJOOL skutecznie - bo naturalnie obniżają poziom cukru we krwi [mają niski indeks glikemiczny 43-54]. Dzięki dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejszają poziom złego cholesterolu [Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Potas jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację].

MEDJOOL mogą być NATURALNYM suplementem dla kobiet w ciąży i w połogu. [Spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród]. Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

 


***

Wartości odżywcze Medjool FRESH DATES

Wartość odżywcza odmiany Medjool - 100g

Energia

277 kcal

Białko ogółem

1,81 g

Tłuszcz

0,15 g

Węglowodany

74,97 g

Błonnik

6,7 g

Cukry naturalne

66,47 g

Potas

696 mg

Magnez

54 mg

Fosfor

62 mg

Cynk

0,44 mg

Żelazo

0,90 mg

Wapno

64 mg

Witamina A

149 jm

Kwas foliowy

15 ug

Witamina K

2,7 ug

Niacyna

1,610 mg

Witamina B6

0,249 mg

Ryboflawina

0,060 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

 


***

Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.

Nie ma żadnych przeciwwskazań aby ograniczać spożywanie świeżych daktyli MEDJOOL. 60% światowych upraw Medjoola produkowane jest w Izraelu (2013) i tam średnie spożycie to ok 13 kg na osobę rocznie. Największe spożycie świeżych daktyli jest w regionie Zatoki Perskiej, konsumpcje szacuje się na 70 kg rocznie na osobę!!!

Tak robi cały świat, szczegółowe informacje…. Dowiedz się więcej >>

***

Daktyle Medjool BIO w zależności czy zbierany na południu czy północy Izraela, we wrześniu czy grudniu może różnić się wielkością, kolorem i miękkością ale w żadnym przypadku nie jest daktylem suszonym. Jego pomarszczona brązowa skórka wynika z etapu dojrzewania na palmie daktylowej. Zaraz po zerwaniu przechowywany jest w mroźni -18/-27 stopni i czeka na spożycie. Natura tworzy te cuda. I tak jak na naturę przystało jeden daktyl jest duży, drugi trochę mniejszy a jeszcze jeden jaśniejszy i bardziej soczysty. Daktyle z północy Izraela są bardziej soczyste i ciemniejsze niż daktyle z północy Izraela. Głównie wynika to że na południu Izraela jest cieplej, daktyle dostosowują się takiego klimatu tworząc więcej włókien wokół pestki. Bez względu z którego regionu Izraela jest MEDJOOL - zachowuje on te same właściwości odżywcze i mineralne.

 

Dlaczego świeże daktyle a nie suszone?

Bardziej znane w Polsce to daktyle suszone [najcześciej producenci nie piszą nazwy odmiany ale popularna odmiana w Polsce to DEGLET NOOR z Tunezji], często poddane obróbce chemicznej, która nie tylko zmienia walory smakowe, ale przede wszystkim jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Nawet ekologiczny suszony daktyl, to niestety jedynie duża ilość skrobi i cukrów.

Każda odmiana daktyli smakuje inaczej i co innego ma w składzie. Na etykietach należy szukać m.in.: jaka to odmiana, kraj pochodzenia, jeżeli suszone to sposób suszenia, czy są jakieś dodatki, czy produkt jest certyfikowany... - i kiedy tego wszystkiego nie ma - a tak jest w wielu przypadkach, także przy daktylach oferowanych luzem - to należy być szczególnie ostrożnym aby sobie nie zaszkodzić.

W składzie świeżego daktyla MEDJOOL jest wszystko co potrzeba do wzmocnienia odporności, regeneracji mięśni po treningu a także niezbędne minerały i witaminy.

 

***

Świeże daktyle MEDJOOL są naprawdę smaczne i być może najzdrowsze na świecie. FRESH DATES MEDJOOL – jedyne takie na rynku:

  • 100% BIO/ORGANIC/EKO
  • Bez żadnych dodatków i konserwantów
  • Bez śladowych ilości glutenu
  • Bez alergenów
  • Bez GMO
  • Bez pestycydów
  • Najszlachetniejszy daktyl na świecie
  • Produkt najlepszej jakości
  • Produkt koszerny
  • 15 naturalnych witamin i minerałów**
  • 50% więcej potasu niż w bananach
  • Niski indeks glikemiczny [43-54]*
  • Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą,
  • Gwarancja świeżości i nietykalności produktu.
  • Złoty medal na targach NATURA FOOD 2016
  • Główna nagroda PUBLICZNOŚCI – Natura Food 2016.
  • Certyfikat AGRO BIO TEST: PL-EKO-07-17903.

Dostępne w dobrych stacjonarnych sklepach na terenie całej Polski oraz w sklepie www.zdrowedaktyle.pl

Producent i bezpośredni importer: OrganicHouse: www.organichouse.eu

 

 

To mało znane fakty, nawet w środowisku dietetyków, a są to dane, które zostały potwierdzone przez najważniejsze instytucje związane z odżywianiem i zdrowiem w USA -* USDA National Nutrient Database oraz ** US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl