Piernik Mai Skorupskiej ze świeżymi daktylami MEDJOOL na musie jabłkowym
Piernik Mai Skorupskiej ze świeżymi daktylami MEDJOOL na musie jabłkowym

Piernik Mai Skorupskiej ze świeżymi daktylami MEDJOOL na musie jabłkowym

 

składniki:

na podłużną formę do babki długości 23cm

 

  • 220g świeżych daktyli MEDJOOL
  • 3 łyżki whiskey
  • 230g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • *1 łyżeczka cynamonu
  • *1 łyżeczka imbiru
  • *1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • *1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • *1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 120g miękkiego masła
  • 80g cukru brązowego
  • 80g cukru kokosowego
  • 50g cukru białego
  • 1 jajko
  • 240g musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

polewa karmelowa:

 

  • 100g cukru białego
  • 60ml wody
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki  ekstraktu z wanilii
  • sól do posypania

 

*Uwaga:  zamiast nich można użyć gotowej przyprawy korzennej do piernika - 1 1/2 - 2 łyżki 

 

jak zrobić:

Usuń pestki z daktyli, grubo posiekaj owoce. W misce wymieszaj mąkę z solą, sodą oczyszczoną i przyprawami. W osobnej misce mikserem na średnich obrotach ubij masło z wszystkimi rodzajami cukru na kremową puszystą masę, dodaj jako, ubij jeszcze raz. Wsyp połowę suchych składników, wymieszaj łyżką, dodaj mus jabłkowy, wymieszaj, wsyp resztę suchych składników, krótko wymieszaj. Dodaj daktyle i wlej whiskey, lekko wmieszaj w całość. Ważne jest, żeby nie przesadzić z mieszaniem, najlepiej to robić łyżką.

Formę do babki wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasto, piecz w 180'C przez około 60-65 minut, do suchego patyczka. Wystudź całkowicie zanim pokryjesz polewą.

 

karmel:

w średnim rondlu podgrzej cukier z wodą i sokiem z cytryny, aż cukier się całkowicie rozpuści, nabierze koloru bursztynu i zacznie lekko dymić. Nie mieszaj, pomagaj w tym procesie przechylając rondel. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj, potem kremówkę i wanilię, dodaj też szczyptę soli, wymieszaj całość na gładką masę. Oblej wystudzone ciasto, jeżeli chcesz, posyp z wierzchu lekko solą.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl