Zapisz się do newslettera!
Daktyle – ile jeść dziennie? 0
Daktyle – ile jeść dziennie?

Zastanawiasz się, jak jeść daktyle Medjool, aby utrzymać zbilansowaną dietę? To nieocenione źródło wartości odżywczych oraz energii pochodzącej z cukrów złożonych, dlatego warto włączyć świeże daktyle do codziennego jadłospisu. Nie oznacza to jednak podjadania owoców bez ograniczeń – trzeba wiedzieć, jak jeść daktyle, aby dostarczyć do organizmu niezbędną porcję potasu i błonnika. Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się, ile świeżych owoców dziennie możesz zjeść bez wyrzutów sumienia. 

Dlaczego warto jeść świeże daktyle Medjool?

Świeże owoce Medjool to najlepsze daktyle dostępne na polskim rynku – stanowią idealną alternatywę dla suszonych daktyli, które zawierają dużo cukrów prostych i zwykle są poddawane obróbce termicznej i chemicznej zmieniającej ich walory smakowe. Świeże daktyle zawierają między innymi:

  • dawkę potasu dwa razy większą niż banany uznawane za króla potasu,
  • bezcenny dla układu trawiennego błonnik,
  • przeciwutleniacze opóźniające proces starzenia się,
  • naturalne cukry złożone będące źródłem zdrowej energii,
  • 15 witamin, w tym witaminy A, B2, B3 i B6,
  • magnez i salicylany odpowiedzialne za łagodzenie dolegliwości bólowych,
  • dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jednak to nie wszystkie właściwości świeżych daktyli Medjool – owoce te utrzymują prawidłowe ciśnienie tętnicze we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu, uzupełniają niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach oraz są naturalnym suplementem dla kobiet w ciąży. Dla osób lubiących słodycze również mamy dobre informacje. Ekologiczne daktyle Medjool mają niski indeks glikemiczny (IG 43-54), dzięki czemu ich spożywanie nie szkodzi osobom na diecie lub zmagającym się z cukrzycą typu 2. Pozostaje pytanie jak jeść te owoce, jednocześnie zachowując umiar i minimalizując ryzyko dodatkowych kilogramów.

Świeże daktyle – ile jeść dziennie, aby nadal zdrowo się odżywiać?

Właściwości odżywcze daktyli znane są od dawna – zachwycali się nimi starożytni Rzymianie i Chińczycy, którzy specjalnie sprowadzali je z Persji. Ze względu na łatwą dostępność dla mieszkańców obszarów pustynnych do dzisiaj są ważnym elementem diety. Jak natomiast jeść daktyle w Polsce? Wystarczą trzy daktyle dziennie, aby odczuć dobroczynne działanie tych owoców – mowa oczywiście o świeżych daktylach Medjool uprawianych w sposób zrównoważony w Izraelu. Owoce rosną bez dodatku chemicznych oprysków, a woda wykorzystywana do podlewania pochodzi z odzysku. 

Jeżeli więc lubisz daktyle, nie musisz się już zastanawiać, ile jeść dziennie tych owoców, aby uniknąć nadprogramowych kilogramów. Świeże daktyle Medjool zapewnia skuteczny zastrzyk energii, jednocześnie poprawiając metabolizm organizmu, dlatego bez obaw możesz je włączyć na stałe do swojej diety. Jednocześnie pamiętaj o aktywności fizycznej, która jest skutecznym wsparciem zdrowego odżywiania. Wiesz już, jak jeść daktyle – pora więc złożyć zamówienie na najlepsze owoce dostępne na polskim rynku!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl