Zapisz się do newslettera!
Daktyle a cukrzyca. Czy możesz jeść daktyle? 0
Daktyle a cukrzyca. Czy możesz jeść daktyle?

Daktyle a cukrzyca – intuicja podpowiada nam, że jest to duet niedoskonały. W końcu daktyle to mnóstwo cukrów, a cukrzyca kojarzy nam się z chorobą, która wymaga unikania tego składnika w dużej ilości. Czy rzeczywiście osoby zmagające się z hiperglikemią, muszą zrezygnować z obecności świeżych daktyli w diecie? W dzisiejszym wpisie sprawdzamy, jakie znaczenie mają daktyle dla cukrzyków oraz rozwiewamy wątpliwości dotyczące tego tematu. 

Właściwości świeżych daktyli 

Wysoka zawartość węglowodanów w daktylach budzi obawy diabetyków – nic więc dziwnego, że temat „daktyle a cukrzyca” powraca jak bumerang, szczególnie, że w licznych artykułach podkreśla się dobroczynne właściwości daktyli. Czy słusznie? Zdecydowanie tak, ale należy pamiętać o tym, że właściwszym wyborem będą ekologiczne daktyle świeże. Do uprawy nieekologicznych daktyli suszonych wykorzystuje się pestycydy, dodatkowo poddając je obróbce chemicznej, która nie tylko zmienia walory smakowe, ale może być niebezpieczna dla Twojego zdrowia. Suszone daktyle praktycznie pozbawione są witamin i minerałów. Jest to przede wszystkim duża dawka cukrów prostych i skrobi oraz bardzo wysoki indeks glikemiczny – ponad 120 IG. Jest to zatem rozwiązanie mało korzystne dla diabetyków. Nadal jednak nie wyczerpuje to tematu daktyli i cukrzycy.

Powszechnie znane są właściwości zdrowotne świeżych daktyli – szczególnie odmiany Medjool, które stanowią doskonałe wsparcie dla układu pokarmowego. Dzieje się tak, dzięki wysokiej zawartości błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit. Świeże Daktyle Medjool powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością. Świeże daktyle Medjool Bio zawierają również najwięcej potasu ze wszystkich świeżych owoców, bo aż 696 mg/100g – tym samym detronizują banany (ok 350 mg potasu w 100 g) powszechnie uznawane za największe źródło potasu. Pozostaje pytanie, czy wszystkie daktyle dla cukrzyka są tak samo dobre.

Świeże daktyle a cukrzyca

Świeże daktyle Medjool Bio są bogate w węglowodany, dzięki czemu stanowią niezastąpione źródło energii dla sportowców i aktywnych fizycznie osób. Czy dla cukrzyków również są odpowiednią przekąską? W przypadku suszonych daktyli odpowiedź jest stosunkowo prosta – nie, ponieważ indeks glikemiczny suszonych owoców jest porównywalny z indeksem glikemicznym białego cukru (100 IG), co sprawia, że nie są to najlepsze daktyle dla diabetyka. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku świeżych daktyli, szczególnie odmiany Medjool, których indeks glikemiczny szacuje się w okolicach 43-54 IG. Badania nad pięcioma innymi odmianami daktyli wykazały, że przy zachowaniu zbilansowanej diety, świeże daktyle nie stanowią zagrożenia dla cukrzyków [1]. Badacze wskazują, że wyników ich pracy nie należy stosować do innych odmian daktyli, jednak mówi się również o tym, że błonnik, będący istotnym składnikiem świeżych daktyli, spowalnia trawienie węglowodanów, minimalizując ryzyko nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi [2].

Spożywanie daktyli przez cukrzyków

Niski indeks glikemiczny oznacza mniej gwałtowny wzrost poziomu cukru i insuliny we krwi – osoby zmagające się z cukrzycą zmuszone są do stałej kontroli tego poziomu, dlatego jedzenie o niskim indeksie glikemicznym jest bezpieczniejszym wyborem niż produkty z wysokim IG. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób z cukrzycą typu 2, u których cukier może osiągać niebezpiecznie wysoki poziom w krótkim czasie. Czy zatem daktyle dla cukrzyków są zdrową przekąską? Suszone niekoniecznie – przede wszystkim ze względu na cukry proste i wysoki indeks glikemiczny. Inaczej sprawa wygląda w przypadku świeżych daktyli Medjool Bio, które charakteryzuje niski indeks glikemiczny, zawartość cukrów złożonych oraz wysoka zawartość błonnika pokarmowego spowalniającego wchłanianie węglowodanów. Świeże Daktyle Medjool Bio dla cukrzyka mogą być jedyną słodką alternatywą – ale jak we wszystkim, również i tu należy zachować umiar, ograniczając spożycie owoców do 3 daktyli dziennie.

Podsumowanie

Świeże daktyle Medjool Bio cenione są nie tylko ze względu na unikalny, naturalnie słodki smak, ale również bogactwo wartości odżywczych – owoce dostarczają niezbędnej energii do działania, wspierają układ trawienny oraz krążenia. Co więcej, daktyle Medjool Bio to wysoka zawartość błonnika i potasu, który pobudza wydzielanie insuliny. Jednocześnie świeże owoce mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że wbrew wszelkim obawom, daktyle i cukrzyca nie wykluczają się. Spożywane w rozsądnej ilości oraz w ramach zbilansowanej diety, świeże daktyle dla cukrzyka nie są niebezpieczne dla zdrowia i będą dobrym wyborem – z pewnością lepszym niż czekoladowy batonik czy masowo produkowane ciastka. 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3112406/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl