Informacje o promocjach !
Promocje
Świeże Daktyle Medjool BIO - 1 kg
Świeże Daktyle Medjool BIO - 1 kg
77,80 zł 61,80 zł
szt.
Przepisy kulinarne
  • Piernik z daktylami MEDJOOL

  • Szaszłyki Medjool

  • Sałatka z daktylami MEDJOOL

  • Batoniki daktylowe MEDJOOL 

  • Czekoladowy Medjool z orzechem

"ŚWIEŻE DAKTYLE mają
NISKI INDEKS GLIKEMICZNY
(IG 43-54)"

*
US National Library of Medicine, National Institutes of Health

 
 
Wszystko o daktylach

 

Świeże Daktyle MEDJOOL BIO - być może najzdrowsze świeże owoce na świecie.

Wystarczy 1 świeży daktyl, aby poczuć moc dobrej naturalnej energii. Świeże Daktyle MEDJOOL są od lat obowiązkowym elementem w diecie zawodowych sportowców - to potężne źródło naturalnej energii i 15 minerałów. Świeże Daktyle MEDJOOL - to nie bakalie, to być może najzdrowsze świeże owoce na świecie. Świeże Daktyle MEDJOOL dzięki dużej zawartości BIO aktywnych witamin minerałów pomagają zwiększyć odporność organizmu jak żaden inny świeży owoc.

EKOLOGICZNE Świeże Daktyle MEDJOOL z logo OrganicHouse są wolne od pestycydów i GMO. Na tą odmianę jako jedyni w Polsce posiadamy certyfikat UE rolnictwa ekologicznego wystawiony przez Polską instytucje certyfikującą Agro Bio Test PL-EKO-07.

 

 

Tak wygląda świeży daktyl MEDJOOL który dojrzewa do koloru ciemnobrązowego na drzewie/ palmie daktylowej NIE mylić z daktylem suszonym!  Daktyle MEDJOOL takie jak widzimy na zdjęciu (brązowa, pomarszczona skórka) do takiego stany dojrzewają na palmie. Po zerwaniu już nie dojrzewa! Po zerwaniu przechowywany jest w mroźni -18 aby zachować wygląd tak jak na palmie. Przed spożyciem powinien chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej. MEDJOOL może być przechowywany w wyższej temperaturze, ale może to doprowadzić do "pocenia się", co powoduje przyspieszenie krystalizacji cukrów a skórka może pękać.

***

Dlaczego świeże daktyle a nie suszone?
Bardziej znane w Polsce to daktyle suszone, i jeżeli nie są to owoce z certyfikatem EKO -  to w 100%  uprawiane są przy wykorzystaniu pestycydów i są poddane obróbce chemicznej, która nie tylko zmienia walory smakowe, ale może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Nawet ekologiczny suszony daktyl, to niestety jedynie duża ilość skrobi, cukrów i wysoki indeks glikemiczny. Tylko w świeżych daktylach MEDJOOL BIO jest 15 minerałów i witamin i mają niski indeks glikemiczny.

Zobacz: Raport „Żywność ekologiczna w Polsce”

***

Najważniejsze właściwości - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO
Świeże daktyle MEDJOOL zaskakują smakiem. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL (nie suszone) mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów. Świeże Daktyle MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

Ekologiczne Świeże Daktyle Medjool są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Świeże Daktyle Medjool są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Skutecznie bo naturalnie obniżają poziom cukru i cholesterol we krwi. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

*Wartości uśrednione w zależności od zbiorów. Taki skład minerałów i witamin stworzyła natura ponad 6000 lat temu, człowiek to tylko potwierdził. źródło: USDA National Nutrient Database oraz US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

 

ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm. Dodatkowo Świeże Daktyle są bogate w naturalny potas** (najwięcej z świeżych owoców). Właściwości te zostały potwierdzone przez najważniejsze instytucje związane z odżywianiem i zdrowiem w USA - US National Library of Medicine, National Institutes of Health, **USDA National Nutrient Database.

Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.

***

Termin przydatności i warunki przechowywania:  (dotyczy tylko odmiany MEDJOOL BIO)

  • Świeże daktyle MEDJOOL BIO w wielu krajach nie mają określonej daty przydatności do spożycia i podanie takiej daty jest DOBROWOLNE. W polskich warunkach, możemy to porównać do daty przydatności innych świeżych owoców np. jabłek, gdzie nie ma obowiązku podawania takiej daty.
  • Świeże Daktyle MEDJOOL BIO po zerwaniu są segregowane, myte wodą i po osuszeniu wjeżdżają do mroźni. Przechowywane są tam w temperaturze -18°C, w normalnej atmosferze, bez użycia gazu. Transport do Polski odbywa się w kontenerze mroźniczym i również w Polsce trzymane są w mroźni.
  • Świeże Daktyle MEDJOOL BIO nie są poddawane próbom przechowalniczym w laboratoriach, a ich trwałość – czy przydatność do spożycia określana jest w wyniku długoletniego okresu obserwacji organoleptycznej.
  • W wyniku tych obserwacji ustalono że w okresie 12 miesięcy od daty produkcji (data produkcji rozumiana jako dzień „wyciągnięcia” daktyla MEDJOOL BIO z temperatury -18 stopni, owoc nie zmienił się pod względem organoleptycznym i smakowym.
  • OrganicHouse przy świeżych daktylach MEDJOOL BIO zachowuje ciągłość produkcyjną pierwszego producenta tzn. że MEDJOOL BIO przypływa do Polski w kontenerze mroźniczym i na miejscu dalej trzymany jest w mroźni w temperaturze -18 stopni aż do momentu wysyłki do Klienta.
  • W wyniku obserwacji organoleptycznych, ustalono również że trzymanie MEDJOOLA BIO w temperaturze pokojowe w okresie do 6 miesięcy – nie wpływa na zmianę wyglądu i smaku a owoc zachowuje ten sam wygląd co w dniu produkcji.
  • Faktem jest, że wyższa temperatura otoczenia, wilgotność, niekontrolowane nasłonecznienie może przyspieszyć proces wizualnych zmian tego owocu tj. widoczny proces krystalizacji naturalnych cukrów (zgrubienia pod skórką), obsuszania, pojawienia się delikatnych białych nalotów na skórce (wysuszone cukry) czy też pęknięcia skórki.
  • Zachowując w/w warunki w świeżych daktylach MEDJOOL BIO nigdy nie stwierdzono występowania pleśni czy też zepsucia.
  • W domu można trzymać je w zamkniętym opakowaniu w lodówce na dolnej półce. Najsmaczniejsze do spożycia są trzymane w temp. pokojowej.

Inne odmiany:  Np. odmiana MOZAFATI z Iranu, bezwzględnie powinna być przechowywana w temp. +5 stopni, nie powinno jej się mrozić ani trzymać na typowej półce regałowej. Popularna odmiana Deglet Noor (najczęściej Tunezji) to daktyl suszony i może być przechowywany na półce sklepowej w temperaturze pokojowej.

***

Opakowanie:
Ze względu na dużą miękkość owocu, świeże daktyle MEDJOOL oferowane są w trwałych opakowaniach plastikowych dopuszczonych do produktów spożywczych. Nie są to opakowania próżniowe, ale przed przypadkowym otwarciem zabezpieczone są plombą. Takie opakowanie gwarantuje czystość produktu. MEDJOOL po otwarciu opakowania jest gotowy do spożycia, nie należy go myć.

***

Klika ogólnych faktów na temat daktyli.
Na świecie jest ponad 400 odmian daktyli !!!! (do Europy sprowadza się tylko ok 15 odmian) które różnią się wszystkim: wyglądem, smakiem, wartościami odżywczymi, są świeże i suszone, są gatunki miękkie, półtwarde i twarde. Każda odmiana może być z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. To wszystko decyduje o cenie.

Główny podział daktyli:

  • miękkie - najczęściej są to świeże daktyle, tutaj króluje odmiana MEDJOOL, która ze względu na rozmiar jest nazywana "królem daktyli", inne odmiany miękkie to m.in.: Kimia Mazafatii, Barhi, Ajwa, Hayani, Khadrawy.
  • półtwarde - najczęściej są to suszone daktyle np.: Deglet Noor, Sayer, Kabkab, Piarom, Zahedi, Rabby.
  • twarde, np.: Thoory.

Daktyle MEDJOOL są bardzo wymagające i trudne w uprawie. Największym producentem na świecie jest Izrael. Próbowano sadzić je w Meksyku, Hiszpanii czy w Tunezji ale bez powodzenia. Świeże daktyle Medjoole są najbardziej cenioną odmianą świeżych daktyli na świecie i co ważne mają najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich odmian. Inne miękkie świeże daktyle np. Kimia Mazafati to popularna odmiana i rośnie głównie w Iranie. Z kolei w uprawie daktyli półtwardych odmiany Deglet Noor króluje Tunezja i Algeria.

 

Usuwanie chwastów na ekologicznych plantacjach MEDJOOL wykonywane jest poprzez wypas owiec!!!.

 

ZBIORY:
Większość daktyli dojrzewa pod koniec sierpnia. Owoce początkowo zielone, powoli nabierają pięknej żółtej lub różowej barwy. W tej fazie owoce są jeszcze twarde, ale już jadalne. Większość jednak owoców pozostaje na drzewie, dopóki nie zbrązowieją i nie zmiękną. Miąższ ich jest już dojrzały, owoce zaś wykazują oznaki zwiędnięcia. Żywe pozostają w nich tylko nasiona. Wtedy się je zbiera i pozostawia do lekkiego przeschnięcia. Daktyle nie dojrzewają wszystkie jednocześnie nawet na tym samym drzewie. Między dojrzeniem najwcześniejszych i najpóźniejszych owoców upływa od 3 do 6 tygodni. Z jednej palmy EKOLOGICZNEJ pozyskuje się od 80 do 100 kg owoców.

Kolor/wygląd:
Kolor ciemno bursztynowy/ciemno brązowy, pomarszczona skórka, matowa, czasami z lekkim białym nalotem, czasami pod skórką widoczne żółte zgrubienia (naturalna krystalizacja cukrów). W środku widoczne (jadalne) włókna chroniące pestkę przed wyschnięciem. Ilość włókien zależy od miejsca uprawy. MEDJOOL z południa Izraela, gdzie jest cieplej ma więcej włókien niż MEDJOOL ze środkowej lub północnej części Izraela.

 

Wyróżnia się cztery kolejne fazy dojrzewania daktyli:

  • kimri - gdy barwa ich jest jeszcze zielona,
  • khalab - gdy owoc jest żółty lub czerwonożółty,
  • rutab - gdy zaczyna mięknąć wierzchołek owocu,
  • tamar- gdy owoc jest zupełnie miękki i dojrzały, a jego barwa brązowa.

Największą wartość odżywczą mają owoce w fazie dojrzałości khalab i wtedy są najchętniej spożywane ale dla Europejczyków jednak są one wtedy zbyt cierpkie, owoce przeznaczone na eksport zbiera się po zupełnym dojrzeniu.

 

***

Aspergilus Niger fungus - BEZ obaw!
Raz na kilka tysięcy sztuk daktyla MEDJOOL może trafić się taki, który w środku jest czarny, a już bardzo rzadko występuje na zewnątrz daktyla. Ten „czarny proszek”  to nie pleśń, gdyż MEDJOOL nie pleśnieje - to „Aspergilus Niger fungus” szczególnie znany jako grzyb. Ten grzyb, NIE tworzy toksyn, NIE jest dla nas szkodliwy i NIE przechodzi na inne daktyle. Niemniej jednak powoduje on nieprzyjemne odczucie w ustach podczas jedzenia.

Występują trzy etapy rozwoju tego grzyba w daktylu.

 

Daktyle MEDJOOL BIO są produktem naturalnym, wystawionym na działanie środowiska. Ten grzyb infekuje daktyle tylko na etapie zmiany koloru i dojrzewania – na zewnątrz w sadach. W trakcie sortowania, w niektórych przypadkach pracownik, który sortuje daktyle jest w stanie zidentyfikować zakażone daktyle i odrzucić je. Czasami jest to prawie niemożliwe aby znaleźć zainfekowane daktyle.

Jesteśmy bardzo surowi w tej kwestii i w kwestii pozostałych parametrów jakościowych. Staramy się cały czas ulepszać nasze działania i będziemy robić to nadal. Jeżeli już zostaliście Państwo „wybrańcami losu” i znaleźliście w swoim opakowaniu „czarnego daktyla” to prosimy o kontakt. W KAŻDYM ZIDENTYFIKOWANYM PRZYPADKU WYMIENIAMY CAŁE OPAKOWANIE na nowe.

 

***

Naturalne właściwości prozdrowotne tylko w MEDJOOL BIO

 

Wysoka zawartość BIO aktywnych witamin i minerałów:

  • POTAS - Świeże Daktyle MEDJOOL mają najwięcej potasu ze wszystkich świeżych owoców nawet 696 mg/100g. Dzięki tak dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejsza poziom cholesterolu. Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek.
  • UKŁAD KRĄŻENIA - świeże daktyle mają świetny wpływ na nasz układ krążenia, utrzymują prawidłowe ciśnienie tętnicze i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.
  • WĄTROBA – świeże daktyle skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Co więcej, uzupełniają one niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.
  • OCZY - świeże daktyle są skarbnicą witaminy A, która chroni i regeneruje oczy. Owoce te zawierają także dawkę luteiny i lecytyny, która ma zbawienne działanie na zmęczone oczy i utrzymuje je dłużej w idealnej kondycji.
  • UKŁAD NERWOWY - świeże daktyle dzięki zawartości potasu i witamin z grupy B działają uspokajająco. Daktyle zawierają taurynę – jest to substancja, która przeciwdziała depresji. Wszyscy, którzy żyją w stanie napięcia nerwowego lub psychicznego, powinny koniecznie wdrożyć daktyle do swojej codziennej diety.
  • ENERGIA - świeże daktyle to bogactwo cukrów które daje porządny zastrzyk energii. Daktyle są od lat obowiązkowym elementem w diecie sportowców.
  • CUKRZYCA - Świeże daktyle mają niski indeks glikemiczny (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm.
  • WZMOCNIENIE KOBIET W CIĄŻY - świeże daktyle są naturalnym suplementem dla kobiet w ciąży. Dowiedziono, że spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród. Dodatkowo daktyle są polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności.
  • NADKWASOTA -  świeże daktyle powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.
  • ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO - świeże daktyle polecane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, który objawia się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami, burczeniem w brzuchu, biegunkami, zaparciami, wzdęciami. Dolegliwości te często nasilają się przy stresie. Daktyle są źródłem tryptofanu – aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.
  • LEPSZE TRAWIENIE - świeże daktyle są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pożądane przy zaparciach. Jedząc daktyle oczyszczamy jamę brzuszną ze zbędnych toksyn, pobudzamy soki żołądkowe do pracy, jelita do przesuwania treści pokarmowej, a trzustkę do wydzielania żółci.
  • ŚRODEK PRZECIWBÓLOWY -Zawarty w świeżych daktylach magnez i salicylany działają podobnie jak aspiryna, łagodzą ból, stany zapalne i zbijają gorączkę. Mają działanie przeciwbakteryjne i zmniejszają infekcję w organizmie.
  • ZDROWE DLA CAŁEJ RODZINY  - Nasze świeże daktyle MEDJOOL nie zawierają pestycydów, konserwantów i GMO. To świeży owoc w 100% wegański. Medjool z OrganicHouse nie zawiera glutenu i alergenów, jest w 100% ekologiczny i naturalny.

 

***

Świeże daktyle MEDJOOL BIO z logo OrganicHouse

  • Z Polskim certyfikatem - 100% BIO/ORGANIC/EKO
  • Kraj uprawy: Izrael, konfekcja w Polsce
  • Produkt koszerny
  • Bez pestycydów i konserwantów
  • Bez glutenu i alergenów
  • Duża zawartość BIO aktywnych witamin i minerałów/50% więcej POTASU niż w bananach
  • Naturalna dawka ZDROWEJ energii (284 kcal/118,9 kJ w 100g)
  • Niski indeks glikemiczny (43-54)
  • Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą - gwarancja świeżości i czystości produktu
  • Bezpośredni import z Izraela
  • Produkt koszerny

Wyróżnienia:

  • ZŁOTY MEDAL na targach NATURA FOOD 2016 w kategorii „produkt naturalny zagraniczny”
  • Główna Nagroda plebiscytu PUBLICZNOŚCI – Natura Food 2016,
  • Wyróżnienie - w konkursie o Złoty Medal targów WorldFood Warsaw 2017 w kategorii „żywność ekologiczna”,
  • Wyróżnienie w kategorii „ECO SMAK” na targach ECOTIME 2017 w Kielcach.

 

 


Dostępne w dobrych stacjonarnych sklepach na terenie całej Polski oraz w sklepie firmowym www.zdrowedaktyle.pl

Certyfikat EKO: Agro Bio Test PL-EKO-07.

***

OrganicHouse Sp. z o.o.
Biuro handlowe: Wyspiańskiego 41, 62-800 Kalisz,
Tel/fax. +48.62.767.10.56, 575.127.200,  575.127.250,
bok@organichouse.eu

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl