Informacje o promocjach !
Promocje
Świeże daktyle BARHI BIO - 5 kg
Świeże daktyle BARHI BIO - 5 kg
299,00 zł 249,00 zł
Świeże Daktyle Medjool BIO - 3x150 gram
Świeże Daktyle Medjool BIO - 3x150 gram
47,90 zł 40,00 zł
szt.
Przepisy kulinarne
  • Czekoladowy Medjool z orzechem

  • Batoniki daktylowe MEDJOOL 

  • Piernik z daktylami MEDJOOL

  • Sałatka z daktylami MEDJOOL

  • Szaszłyki Medjool

Ciekawostka!

"ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG 43-54)"
*
US National Library of Medicine, National Institutes of Health

Wszystko o EKO daktylach MEDJOOL

 

Biegasz, jeździsz na rowerze, trenujesz w fitness klubie jako amator lub zawodowiec?
Wystarczy 1 świeży daktyl, aby poczuć moc dobrej naturalnej energii.
Świeże Daktyle MEDJOOL są od lat obowiązkowym elementem w diecie zawodowych sportowców
- to potężne źródło naturalnej energii i 15 minerałów. 
Świeże Daktyle MEDJOOL - to nie bakalie, to być może najzdrowsze świeże owoce na świecie. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL (nie suszone) mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów.

Świeże Daktyle MEDJOOL są zdrowe i pomagają zwiększyć odporność organizmu jak żaden inny owoc,
ale mało kto wie że wspomagają nasz organizm w profilaktyce przeciw nowotworowej.
W 2016 roku w Izraelu gdzie spożycie ich jest największe, zachorowało na nowotwory tylko 35 osób!!!!, w tym samym czasie w Polsce zachorowało ponad 22 tyś osób!!!

Wystarczy kilka daktyli MEDJOOL dziennie aby żyć energicznie i zdrowo...

EKOLOGICZNE Świeże Daktyle MEDJOOL z logo OrganicHouse są wolne od pestycydów i GMO.
Na tą odmianę jako jedyni w Polsce posiadamy certyfikat UE rolnictwa ekologicznego wystawiony przez Polska instytucje Agro Bio Test PL-EKO-07). JEDYNE TAKIE NA RYNKU POLSKIM ekologiczne świeże daktyle MEDJOOL tylko z logo OrganicHouse 

UWAGA!!! DAKTYLE określane mianem „NATURALNE” bez certyfikatu EKO,
zawierają pestycydy, są modyfikowane genetycznie, często konserwowane i suszone przy użyciu
silnych środków chemicznych. Zobacz:
Raport „Żywność ekologiczna w Polsce”

 

 Daktyle gdzie kupić 

Tak wygląda świeży daktyl MEDJOOL który dojrzewa do koloru ciemnobrązowego na drzewie/ palmie daktylowej - NIE mylić z daktylem suszonym!

Daktyle MEDJOOL takie jak widzimy na zdjęciach (brązowa, pomarszczona skórka) do takiego stany dojrzewają na palmie. Po zerwaniu już nie dojrzewa! Po zerwaniu przechowywany jest w mroźni -18 aby zachować wygląd tak jak na palmie.

Ciekawostka! MEDJOOL lubi zimno. Świeży daktyl MEDJOOL po włożeniu do zamrażarki (-18) NIE zamarza, a jego właściwości pozostają niezmienione. Pomarszczona, czasami lekko odchodząca skórka, białe plamki (krystalizacja cukrów) wynikają z normalnego procesu dojrzewania i nie mają wpływu na walory smakowe i odżywcze.

Przed spożyciem powinien chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej. MEDJOOL może być przechowywany w wyższej temperaturze, ale może to doprowadzić do "pocenia się", co spowoduje przyspieszenie krystalizacji cukrów a skórka może pękać.

 

***

Dlaczego świeże daktyle a nie suszone?

Bardziej znane w Polsce to daktyle suszone, często poddane obróbce chemicznej, która nie tylko zmienia walory smakowe, ale przede wszystkim jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Nawet ekologiczny suszony daktyl, to niestety jedynie duża ilość skrobi, cukrów i wysoki indeks glikemiczny. Tylko w świeżym daktylu MEDJOOL jest 15 minerałów i witamin. W składzie świeżego daktyla MEDJOOL jest wszystko co potrzeba do wzmocnienia odporności i  regeneracji organizmu.

 

***

Najważniejsze właściwości - Świeże Daktyle MEDJOOL BIO

Świeże daktyle MEDJOOL zaskakują smakiem. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL (nie suszone) mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów. Świeże Daktyle MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

Ekologiczne Świeże Daktyle Medjool są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Świeże Daktyle Medjool są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Skutecznie bo naturalnie obniżają poziom cukru i cholesterol we krwi. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

 

*Taki skład minerałów i witamin stworzyła natura ponad 6000 lat temu, człowiek to tylko potwierdził.
źródło:
USDA National Nutrient Database oraz US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

Nie każda odmiana świeżych daktyli ma takie same właściwości odżywcze. Odmiana MEDJOOL ma najwięcej witamin i minerałów (15) z czego najwięcej potasu - 696 mg/100g, z kolei odmiana Barhi najwięcej ma żelaza bo aż 1,28 mg/100g. Z kolei zawartość błonnika we wszystkich świeżych daktylach zawsze jest duża i średnio wynosi ok 6 g/100g.

ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm. Dodatkowo Świeże Daktyle są bogate w naturalny potas** (najwięcej z świeżych owoców). Właściwości te zostały potwierdzone przez najważniejsze instytucje związane z odżywianiem i zdrowiem w USA - US National Library of Medicine, National Institutes of Health, **USDA National Nutrient Database.

Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.

 

 ***

 

Klika ogólnych faktów na temat daktyli.

 Na świecie jest ponad 400 odmian daktyli !!!! (do Europy sprowadza się tylko ok 15 odmian) które różnią się wszystkim: wyglądem, smakiem, wartościami odżywczymi, są świeże i suszone, są gatunki miękkie, półtwarde i twarde. Każda odmiana może być z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. To wszystko decyduje o cenie.

 

Główny podział daktyli:

  • miękkie - najczęściej są to świeże daktyle, tutaj króluje odmiana MEDJOOL, która ze względu na rozmiar jest nazywana "królem daktyli", inne odmiany miękkie to m.in.: Kimia Mazafatii, Barhi, Ajwa, Hayani, Khadrawy.
  • półtwarde - najczęściej są to suszone daktyle np.: Deglet Noor, Sayer, Kabkab, Piarom, Zahedi, Rabby.
  • twarde, np.: Thoory.

 

 Daktyle MEDJOOL są bardzo wymagające i trudne w uprawie. Największym producentem na świecie jest Izrael. Próbowano sadzić je w Meksyku, Hiszpanii czy w Tunezji ale bez powodzenia. Świeże daktyle Medjoole są najbardziej cenioną odmianą świeżych daktyli na świecie i co ważne mają najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich odmian.

 

Usuwanie chwastów na ekologicznych plantacjach MEDJOOL wykonywane jest poprzez wypas owiec!!!.

Inne miękkie świeże daktyle np. Kimia Mazafati to popularna odmiana i rośnie głównie w Iranie. Z kolei w uprawie daktyli półtwardych odmiany Deglet Noor króluje Tunezja i Algeria.

Większość daktyli dojrzewa pod koniec sierpnia. Owoce początkowo zielone, powoli nabierają pięknej żółtej lub różowej barwy. W tej fazie owoce są jeszcze twarde, ale już jadalne. Większość jednak owoców pozostaje na drzewie, dopóki nie zbrązowieją i nie zmiękną. Miąższ ich jest już dojrzały, owoce zaś wykazują oznaki zwiędnięcia. Żywe pozostają w nich tylko nasiona. Wtedy się je zbiera i pozostawia do lekkiego przeschnięcia. Daktyle nie dojrzewają wszystkie jednocześnie nawet na tym samym drzewie. Między dojrzeniem najwcześniejszych i najpóźniejszych owoców upływa od 3 do 6 tygodni. Z jednej palmy EKOLOGICZNEJ pozyskuje się od 80 do 100 kg owoców.

 

Wyróżnia się cztery kolejne fazy dojrzewania daktyli:

  • kimri - gdy barwa ich jest jeszcze zielona,
  • khalab - gdy owoc jest żółty lub czerwonożółty,  
  • rutab - gdy zaczyna mięknąć wierzchołek owocu,
  • tamar- gdy owoc jest zupełnie miękki i dojrzały, a jego barwa brązowa.

Największą wartość odżywczą mają owoce w fazie dojrzałości khalab i wtedy są najchętniej spożywane ale dla Europejczyków jednak są one wtedy zbyt cierpkie, owoce przeznaczone na eksport zbiera się po zupełnym dojrzeniu.

 

 

 ***

 Aspergilus Niger fungus - BEZ obaw!

Raz na kilka tysięcy sztuk daktyla MEDJOOL może trafić się taki, który w środku jest czarny, a już bardzo rzadko występuje na zewnątrz daktyla. Ten „czarny proszek”  to nie pleśń, gdyż MEDJOOL nie pleśnieje - to „Aspergilus Niger fungus” szczególnie znany jako grzyb. Ten grzyb, NIE tworzy toksyn, NIE jest dla nas szkodliwy i NIE przechodzi na inne daktyle. Niemniej jednak powoduje on nieprzyjemne odczucie w ustach podczas jedzenia.

Występują trzy etapy rozwoju tego grzyba w daktylu.

 

Daktyle są produktem naturalnym, wystawionym na działanie środowiska. Ten grzyb infekuje daktyle tylko na etapie zmiany koloru i dojrzewania – na zewnątrz w sadach. W trakcie sortowania, w niektórych przypadkach pracownik, który sortuje daktyle jest w stanie zidentyfikować zakażone daktyle i odrzucić je. Czasami jest to prawie niemożliwe aby znaleźć zainfekowane daktyle (w zależności od koloru daktyla i etapu rozwoju zainfekowania).

Jesteśmy bardzo surowi w tej kwestii i w kwestii pozostałych parametrów jakościowych. Staramy się cały czas ulepszać nasze działania i będziemy robić to nadal. Jeżeli już zostaliście Państwo „wybrańcami losu” i znaleźliście w swoim opakowaniu „czarnego daktyla” to prosimy o kontakt. W KAŻDYM ZIDENTYFIKOWANYM PRZYPADKU WYMIENIAMY CAŁE OPAKOWANIE na nowe.

 

***

 

15  naturalnych właściwości prozdrowotnych
Świeżych Daktyli MEDJOOL:

 

1. Potas
Świeże Daktyle MEDJOOL mają najwięcej potasu ze wszystkich świeżych owoców: 696 mg/100g. Dzięki tak dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejsza poziom cholesterolu. Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek. 

2. Układ krążenia.
Daktyle mają świetny wpływ na nasz układ krążenia, utrzymują prawidłowe ciśnienie tętnicze i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.

3. Wątroba
Owoce skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Co więcej, uzupełniają one niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.

4. Oczy
Daktyle są skarbnicą witaminy A, która chroni i regeneruje oczy. Owoce te zawierają także dawkę luteiny i lecytyny, która ma zbawienne działanie na zmęczone oczy i utrzymuje je dłużej w idealnej kondycji.

5. Układ nerwowy
Bogactwo potasu i witamin z grupy B zadziała uspokajająco. Co więcej, daktyle zawierają taurynę – jest to substancja, która przeciwdziała depresji. Wszyscy, którzy żyją w stanie napięcia nerwowego lub psychicznego, powinny koniecznie wdrożyć daktyle do swojej codziennej diety.

6. Energia
Bogactwo cukrów w daktylach, daje porządny zastrzyk energii, a w połączeniu z orzechami, wydłuży się on jeszcze bardziej, poprzez zawarty w orzechach tłuszcz. Daktyle są od lat obowiązkowym elementem w diecie sportowców.

7. Cukrzyca
Świeże daktyle mają niski indeks glikemiczny (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm.

8. Wzmocnienie sił witalnych
Daktyle mogą podnieść sprawność seksualną.
Namocz garść daktyli w kozim mleku na noc. Rano zmiksuj wszystko dodając miód i kardamon do smaku. Wypijaj od czasu do czasu i obserwuj zmiany.

9. Wzmocnienie kobiet w ciąży
Daktyle są świetnym suplementem dla kobiet w ciąży. Dowiedziono, że spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród. Dodatkowo daktyle są polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności.

10. Osteoporoza
80% chorujących na osteoporozę to kobiety. Dolegliwość ta wzrasta zwłaszcza po przejściu przez kobietę menopauzy. Następuje zmniejszenie poziomu stężenia estrogenów, co jest częstym powodem występowania tej przypadłości . Regularne spożywanie daktyli zwiększy odporność kości, dzięki zawartości wapnia i białka.

11. Nadkwasota
Daktyle powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.

12. Zespół jelita drażliwego
Daktyle polecane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, który objawia się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami, burczeniem w brzuchu, biegunkami, zaparciami, wzdęciami. Dolegliwości te często nasilają się przy stresie. Daktyle są źródłem tryptofanu – aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.

13. Lepsze trawienie
Daktyle to owoce idealne dla osób cierpiących na problemy trawienne, balansują bowiem proces trawienia i biorą w nim czynny udział. Są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pożądane przy zaparciach. Jedząc daktyle oczyszczamy jamę brzuszną ze zbędnych toksyn, pobudzamy soki żołądkowe do pracy, jelita do przesuwania treści pokarmowej, a trzustkę do wydzielania żółci.

14. Środek przeciwbólowy
Zawarty w daktylach magnez i salicylany działają podobnie jak aspiryna, łagodzą ból, stany zapalne i zbijają gorączkę. Mają działanie przeciwbakteryjne i zmniejszają infekcję w organizmie.

15. Zdrowe dla całej Rodziny
Świeże daktyle mMEDJOOL nie zawierają żądnych dodatków ani konserwantów, nie mają też żadnych śladowych ilości glutenu, są w 100% naturalne.

 


  ***

DAKTYLE MEDJOOL – jedyne takie na rynku.

 

  • Z POLSKIM certyfikatem EKO
  • 100% BIO/ORGANIC/EKO
  • Najszlachetniejszy daktyl na świecie
  • Kraj uprawy: Izrael.
  • Produkt koszerny
  • Bez pestycydów i konserwantów
  • Bez glutenu, alergenów i GMO
  • 15 naturalnych witamin i minerałów
  • 50% więcej POTASU niż w bananach (696 mg/100g)
  • Naturalna dawka ZDROWEJ energii (284 kcal/118,9 kJ w 100g)
  • Niski indeks glikemiczny (43-54)
  • Gwarancja świeżości i czystości produktu
  • Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą
  • Bezpośredni import MEDJOOL BIO z Izraela do Polski

 

  • Opakowania: Dostępne w różnych zamkniętych opakowaniach z plombą, gwarantując świeżość i nietykalność produktu. 100% pewności „czystego” produktu, lub luzem w kartonach 5kg.
  • Numer PKWIU: 01.22.13.0 (PL VAT 8%)
  • Wyróżnienia:
  1. ZŁOTY MEDAL na targach NATURA FOOD 2016 w kategorii „produkt naturalny zagraniczny”
  2. Główna Nagroda plebiscytu PUBLICZNOŚCI – Natura Food 2016,
  3. Wyróżnienie - w konkursie o Złoty Medal targów WorldFood Warsaw 2017 w kategorii „żywność ekologiczna”,
  4. Wyróżnienie w kategorii „ECO SMAK” na targach ECOTIME 2017 w Kielcach.

 

  • Przechowywanie: suche i chłodne miejsce. Optymalnie +4 (-18).
    Uwaga! produkt naturalny: zbyt wysoka temperatura może spowodować „pocenie się” [lekkie wydzielanie soków], może przyspieszyć naturalny proces krystalizacji cukrów [tak jak w miodzie], mogą pojawić się białe naloty co w efekcie może skrócić wizualny termin przydatności do spożycia. Zmiany wynikające z zbyt wysokiej temperatury przechowywania, nie mają wpływu na wartości smakowe i odżywcze, zmianie może ulec tylko wygląd daktyla. Produkt można zamrażać i odmrażać kilkakrotnie! [MEDJOOL nie zamarza nawet w -27 stopniach]

Dostępne w dobrych stacjonarnych sklepach na terenie całej Polski oraz w sklepie firmowym www.zdrowedaktyle.pl

Producent i bezpośredni importer: OrganicHouse: www.organichouse.eu

 O daktylach wiemy wszystko. Masz pytanie? Zapraszamy do kontaktu

 

***

OrganicHouse Sp. z o.o.
Biuro handlowe: Wyspiańskiego 41, 62-800 Kalisz,
Tel/fax. +48.62.767.10.56, 575.127.200, 575.127.220, 575.127.250,
bok@organichouse.eu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl