Przepisy kulinarne
  • Szaszłyki Medjool

  • Wieniec drożdżowy z świeżymi daktylami Medjool

  • Piernik Mai Skorupskiej ze świeżymi daktylami MEDJOOL na musie jabłkowym

  • Batoniki daktylowe MEDJOOL z nerowcami, migdałami i słonecznikiem oraz TRUFLE Medjool

  • Czekoladowy Medjool z orzechem

Indeks glikemiczny

Badania medyczne* potwierdzają:
"ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG 46-54)"
*
US National Library of Medicine, National Institutes of Health

Wszystko o Świeżych Daktylach

 

Biegasz, jeździsz na rowerze, trenujesz w fitness klubie jako amator lub zawodowiec?
Wystarczy 1 świeży daktyl, aby poczuć moc dobrej naturalnej energii.
Świeże Daktyle MEDJOOL są od lat obowiązkowym elementem w diecie zawodowych sportowców
- to potężne źródło naturalnej energii i 15 minerałów. 
Spróbuj! Smak Cię zaskoczy i doda energii!

 Świeże Daktyle MEDJOOL - to nie bakalie,
to być może najzdrowsze świeże owoce na świecie, dostępne cały rok.

Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL (nie suszone) mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów – być może nie ma zdrowszych świeżych owoców! 

Świeże Daktyle MEDJOOL są zdrowe i pomagają zwiększyć odporność organizmu jak żaden inny owoc,
ale mało kto wie że wspomagają nasz organizm w niedopuszczeniu do chorób nowotworowych. W zeszłym roku w Izraelu gdzie rośnie Medjool i spożycie ich jest największe, zachorowało na nowotworów tylko 35 osób!!!!, w tym samym czasie w Polsce zachorowało ponad 22 tyś osób!!! wystarczy 4-7 daktyli MEDJOOL dziennie aby żyć energicznie i zdrowo...

EKOLOGICZNE Świeże Daktyle MEDJOOL z logo OrganicHouse są wolne od pestycydów i GMO.
Na tą odmianę jako jedyni w Polsce posiadamy certyfikat UE rolnictwa ekologicznego wystawiony przez Polska instytucje Agro Bio Test PL-EKO-07). JEDYNE TAKIE NA RYNKU POLSKIM ekologiczne świeże daktyle MEDJOOL tylko z logo OrganicHouse 

UWAGA!!! DAKTYLE określane mianem „NATURALNE” bez certyfikatu EKO, zawierają pestycydy, są modyfikowane genetycznie, często konserwowane i suszone przy użyciu silnych środków chemicznych. Zobacz: Raport „Żywność ekologiczna w Polsce”

 

 Daktyle gdzie kupić 

Tak wygląda świeży daktyl MEDJOOL który dojrzewa do koloru ciemnobrązowego na drzewie/ palmie daktylowej - NIE mylić z daktylem suszonym!

Daktyle MEDJOOL takie jak widzimy na zdjęciach (brązowa, pomarszczona skórka) do takiego stany dojrzewają na palmie. Po zerwaniu już nie dojrzewa! Po zerwaniu przechowywany jest w mroźni -18 aby zachować wygląd tak jak na palmie.

Ciekawostka! Świeży daktyl MEDJOOL po włożeniu do zamrażarki (nawet -15 stopni) NIE zamarza!
Można go wielokrotnie zamrażać i rozmrażać, jego właściwości pozostają niezmienione. Pomarszczona, czasami lekko odchodząca skórka, białe plamki (krystalizacja cukrów) wynikają z normalnego procesu dojrzewania i nie mają wpływu na walory smakowe i odżywcze.

UWAGA - Po wyjęciu z mroźni może być przechowywany w temperaturze pokojowej z zastrzeżeniem, że czym wyższa temperatura przechowywania tym WIZUALNY termin przydatności się skraca. Właściwości odżywcze się nie zmieniają. W temperaturze pokojowej Medjool może się "spocić", może przyspieszyć się krystalizacja cukrów a także skórka może pękać. Medjool jako jedyny świeży owoc bez obaw może być kilkakrotnie zamrażany i rozmrażany! Ciekawostką jest to że świeże daktyle MEDJOOL nie zamarzają nawet w -27 stopniach!!

 

***

Dlaczego świeże daktyle a nie suszone?

Bardziej znane w Polsce to daktyle suszone, często poddane obróbce chemicznej, która nie tylko zmienia walory smakowe, ale przede wszystkim jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Nawet ekologiczny suszony daktyl, to niestety jedynie duża ilość skrobi, cukrów i wysoki indeks glikemiczny. Tylko w świeżym daktylu MEDJOOL jest 15 minerałów i witamin. Nie ma potrzeby suplementować się żadnymi "proszkami", bo w składzie świeżego daktyla MEDJOOL jest wszystko co potrzeba do wzmocnienia odporności i  regeneracji organizmu.

 

***

Opis najważniejszych właściwości - Świeże Daktyle MEDJOOL Large BIO

Świeże daktyle MEDJOOL zaskakują smakiem. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL (nie suszone) mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów. Świeże Daktyle MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

Ekologiczne Świeże Daktyle Medjool są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Świeże Daktyle odmiany Medjool są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Skutecznie bo naturalnie obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

 

*Taki skład minerałów i witamin stworzyła natura ponad 6000 lat temu, człowiek to tylko potwierdził. źródło: USDA National Nutrient Database oraz US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

Nie każda odmiana świeżych daktyli ma takie same właściwości odżywcze. Np. odmiana MEDJOOL z pośród świeżych daktyli ma najwięcej witamin i minerałów (15) z czego najwięcej potasu - 696 mg/100g, z kolei odmiana Barhi najwięcej ma żelaza bo aż 1,28 mg/100g. Z kolei zawartość błonnika we wszystkich świeżych daktylach zawsze jest duża i średnio wynosi 6,7 g/100g.

ŚWIEŻE DAKTYLE mają NISKI INDEKS GLIKEMICZNY (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm. Dodatkowo Świeże Daktyle są bogate w naturalny potas** (najwięcej z świeżych owoców). Właściwości te zostały potwierdzone przez najważniejsze instytucje związane z odżywianiem i zdrowiem w USA - US National Library of Medicine, National Institutes of Health, **USDA National Nutrient Database.

Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.

 

 

  • Opakowania: Dostępne w różnych zamkniętych opakowaniach z plombą, gwarantując świeżość i nietykalność produktu. 100% pewności „czystego” produktu, lub luzem w kartonach 5kg.
  • Numer PKWIU: 01.22.13.0 (PL VAT 8%)
  • Wyróżnienia:
  1. ZŁOTY MEDAL na targach NATURA FOOD 2016 w kategorii „produkt naturalny zagraniczny”
  2. Główna Nagroda plebiscytu PUBLICZNOŚCI – Natura Food 2016,
  3. Wyróżnienie - w konkursie o Złoty Medal targów WorldFood Warsaw 2017 w kategorii „żywność ekologiczna”,
  4. Wyróżnienie w kategorii „ECO SMAK” na targach ECOTIME 2017 w Kielcach.

 

  • Przechowywanie: suche i chłodne miejsce. Optymalnie regał chłodniczy +2.
    Uwaga! produkt naturalny: zbyt wysoka temperatura może spowodować „pocenie się” [lekkie wydzielanie soków], może przyspieszyć naturalny proces krystalizacji cukrów [tak jak w miodzie], mogą pojawić się białe naloty co w efekcie może skrócić wizualny termin przydatności do spożycia. Zmiany wynikające z zbyt wysokiej temperatury przechowywania, nie mają wpływu na wartości smakowe i odżywcze, zmianie może ulec tylko wygląd daktyla. Produkt można zamrażać i odmrażać kilkakrotnie! [MEDJOOL nie zamarza nawet w -27 stopniach]

 

 

 ***

 

15 najważniejszych naturalnych właściwości Świeżych Daktyli MEDJOOL
wspomagających nasz organizm:

 

1. Potas
Świeże Daktyle MEDJOOL mają najwięcej potasu ze wszystkich świeżych owoców: 696 mg/100g. Dzięki tak dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejsza poziom cholesterolu. Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Najważniejszą funkcją potasu jest regulowanie gospodarki wodnej, kontrola ciśnienia krwi i pracy nerek. 

2. Układ krążenia.
Daktyle mają świetny wpływ na nasz układ krążenia, utrzymują prawidłowe ciśnienie tętnicze i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.

3. Wątroba
Owoce skutecznie wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Co więcej, uzupełniają one niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.

4. Oczy
Daktyle są skarbnicą witaminy A, która chroni i regeneruje oczy. Owoce te zawierają także dawkę luteiny i lecytyny, która ma zbawienne działanie na zmęczone oczy i utrzymuje je dłużej w idealnej kondycji.

5. Układ nerwowy
Bogactwo potasu i witamin z grupy B zadziała uspokajająco. Co więcej, daktyle zawierają taurynę – jest to substancja, która przeciwdziała depresji. Wszyscy, którzy żyją w stanie napięcia nerwowego lub psychicznego, powinny koniecznie wdrożyć daktyle do swojej codziennej diety.

6. Energia
Bogactwo cukrów w daktylach, daje porządny zastrzyk energii, a w połączeniu z orzechami, wydłuży się on jeszcze bardziej, poprzez zawarty w orzechach tłuszcz. Daktyle są od lat obowiązkowym elementem w diecie sportowców.

7. Cukrzyca
Świeże daktyle mają niski indeks glikemiczny (IG 43-54)* i mogą być spożywane w zdrowej zbilansowanej diecie przez osoby odchudzające się, a także osoby z cukrzycą typu 2. Jedzenie świeżych daktyli może istotnie zmniejszyć poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c) w surowicy i poprawić metabolizm.

8. Wzmocnienie sił witalnych
Daktyle mogą podnieść sprawność seksualną.
Namocz garść daktyli w kozim mleku na noc. Rano zmiksuj wszystko dodając miód i kardamon do smaku. Wypijaj od czasu do czasu i obserwuj zmiany.

9. Wzmocnienie kobiet w ciąży
Daktyle są świetnym suplementem dla kobiet w ciąży. Dowiedziono, że spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród. Dodatkowo daktyle są polecane kobietom w połogu, aby szybciej doszły do pełnej sprawności.

10. Osteoporoza
80% chorujących na osteoporozę to kobiety. Dolegliwość ta wzrasta zwłaszcza po przejściu przez kobietę menopauzy. Następuje zmniejszenie poziomu stężenia estrogenów, co jest częstym powodem występowania tej przypadłości . Regularne spożywanie daktyli zwiększy odporność kości, dzięki zawartości wapnia i białka.

11. Nadkwasota
Daktyle powinny się znaleźć także w diecie osób cierpiących na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące (zobojętniające kwasy). Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.

12. Zespół jelita drażliwego
Daktyle polecane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego, który objawia się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami, burczeniem w brzuchu, biegunkami, zaparciami, wzdęciami. Dolegliwości te często nasilają się przy stresie. Daktyle są źródłem tryptofanu – aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.

13. Lepsze trawienie
Daktyle to owoce idealne dla osób cierpiących na problemy trawienne, balansują bowiem proces trawienia i biorą w nim czynny udział. Są skarbnicą błonnika, dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pożądane przy zaparciach. Jedząc daktyle oczyszczamy jamę brzuszną ze zbędnych toksyn, pobudzamy soki żołądkowe do pracy, jelita do przesuwania treści pokarmowej, a trzustkę do wydzielania żółci.

14. Środek przeciwbólowy
Zawarty w daktylach magnez i salicylany działają podobnie jak aspiryna, łagodzą ból, stany zapalne i zbijają gorączkę. Mają działanie przeciwbakteryjne i zmniejszają infekcję w organizmie.

15. Zdrowe
Świeże daktyle marki FRESH DATES nie zawierają żądnych dodatków ani konserwantów, nie mają też żadnych śladowych ilości glutenu, są w 100% naturalne. Świeże daktyle odmiany MEDJOOL ze względu na dużą zawartość naturalnych cukrów, które są naturalnym konserwantem mogą być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu ponad rok od zerwania.

 

 

 

 ***

FRESH DATES MEDJOOL – jedyne takie na rynku.

• 100% BIO/ORGANIC/EKO
• Bez żadnych dodatków i konserwantów
• Bez śladowych ilości glutenu
• Bez alergenów
• Bez GMO
• Bez pestycydów
• Najszlachetniejszy daktyl na świecie
• Produkt najlepszej jakości
• Produkt koszerny
• 15 naturalnych witamin i minerałów
• 50% więcej potasu niż w bananach
• Niski indeks glikemiczny
• Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą,
• Gwarancja świeżości i nietykalności produktu.
• Złoty medal na targach NATURA FOOD 2016
• Główna nagroda PUBLICZNOŚCI – Natura Food 2016.
• Certyfikat: Rolnictwo spoza UE: PL-EKO-07-17903.

Dostępne w dobrych stacjonarnych sklepach na terenie całej Polski oraz w sklepie www.zdrowedaktyle.pl

Producent i bezpośredni importer: OrganicHouse: www.organichouse.eu

 

   
 ***

 

Klika ogólnych faktów na temat daktyli.

 Na świecie jest ponad 400 odmian daktyli !!!! (do Europy sprowadza się tylko ok 15 odmian) które różnią się wszystkim: wyglądem, smakiem, wartościami odżywczymi, są świeże i suszone, są gatunki miękkie, półtwarde i twarde. Każda odmiana może być z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. To wszystko decyduje o cenie. Nie kupuj kota w worku wybieraj odpowiednie odmiany/gatunki bo różnice są ogromne.

 

Główny podział daktyli:

  • miękkie - najczęściej są to świeże daktyle, tutaj króluje odmiana MEDJOOL, która ze względu na rozmiar jest nazywana "królem daktyli", inne odmiany miękkie to m.in.: Kimia Mazafatii, Barhi, Ajwa, Hayani, Khadrawy.
  • półtwarde - najczęściej są to suszone daktyle np.: Deglet Noor, Sayer, Kabkab, Piarom, Zahedi, Rabby.
  • twarde, np.: Thoory.

 

 Daktyle MEDJOOL są bardzo wymagające i trudne w uprawie. Największym producentem na świecie jest Izrael (ok70%). Próbowano sadzić je w Meksyku, Hiszpanii czy w Tunezji ale bez powodzenia. Świeże daktyle Medjoole są najbardziej cenioną odmianą świeżych daktyli na świecie i co ważne mają najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich znanych odmian.

 

Usuwanie chwastów na ekologicznych plantacjach MEDJOOL wykonywane jest poprzez wypas owiec!!!.

Inne miękkie świeże daktyle np. Kimia Mazafati to popularna odmiana i rośnie głównie w Iranie. Z kolei w uprawie daktyli półtwardych odmiany Deglet Noor króluje Tunezja i Algeria.

Większość daktyli dojrzewa pod koniec sierpnia ale są regiony i odmiany gdzie sezon kończy się już w czerwcu. Owoce początkowo zielone, powoli nabierają pięknej żółtej lub różowej barwy. W tej fazie owoce są jeszcze twarde, ale już jadalne. Większość jednak owoców pozostaje na drzewie, dopóki nie zbrązowieją i nie zmiękną. Miąższ ich jest już dojrzały, owoce zaś wykazują oznaki zwiędnięcia. Żywe pozostają w nich tylko nasiona. Wtedy się je zbiera i pozostawia do lekkiego przeschnięcia. Daktyle nie dojrzewają wszystkie jednocześnie nawet na tym samym drzewie. Między dojrzeniem najwcześniejszych i najpóźniejszych owoców upływa od 3 do 6 tygodni. Z jednej palmy pozyskuje się od 80 do 100 kg owoców.

 

Wyróżnia się cztery kolejne fazy dojrzewania daktyli:

  • kimri - gdy barwa ich jest jeszcze zielona,
  • khalab - gdy owoc jest żółty lub czerwonożółty,  
  • rutab - gdy zaczyna mięknąć wierzchołek owocu,
  • tamar- gdy owoc jest zupełnie miękki i dojrzały, a jego barwa brązowa.

Największą wartość odżywczą mają owoce w fazie dojrzałości khalab i wtedy są najchętniej spożywane.
Dla Europejczyków jednak są one wtedy zbyt cierpkie, owoce przeznaczone na eksport zbiera się po zupełnym dojrzeniu.

 

***

Masz pytanie na temat ŚWIEŻYCH DAKTYLI? Zapraszamy do kontaktu: bok@organichouse.eu

 

OrganicHouse Sp. z o.o. Wyspiańskiego 41, 62-800 Kalisz,
Tel/fax. +48.62.767.10.56, 575.127.250
Biuro sprzedaży: 575.127.200, 575.127.220, 575.127.240,bok@organichouse.eu
Kontakt dla dystrybutorów: +48.62.767.10.56, 500.055.622,biuro@organichouse.eu

 

 ---------------------------------------------------------------

© Wszystkie informacje przygotowane przez dietetyka OrganicHouse i podlegają ochronie autorskiej.
© Foto: OrganicHouse

 

 

 

Świeże daktyle gdzie kupić? ZdroweDaktyle.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl